Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa
Publicerat:
2019-10-14Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1kgstora tomater, mogna
- 2skiva(or)fullkornsbröd, behåll kanterna
- 1grön paprika
- ½gurka
- ½lök
- 2klyfta(or)vitlök
- 4mskolivolja
- 2tsksalt
- ¼-½tskmalen spiskummin, efter smak
- 5mskvinäger eller citronsaft
- ¼-½litervatten
Så lagar du
1. Lägg brödet i blöt i lite vatten.
2. Skålla tomaterna - skär ett kryss på toppen och lägg några sekunder i kokande vatten så kan skalet dras av - och skär i bitar.
3. Ansa resten av grönsakerna och skär i bitar.
4. Krama ur brödet. Kör i matberedare till smågrynig konsistens.
5. Tillsätt salt, mortlad spiskummin, olja och vinäger. Kör så att allt blandas. Eventuellt behöver man köra ingredienserna i två omgångar, beroende på hur stor matberedaren är.
6. Smaka av (snåla inte med mängden spiskummin).
Tips
Den som önskar en tunnare soppa slår i vatten efter behov, men soppan är god som den är. Låt den stå kallt några timmar innan den serveras.
Som tillbehör kan man servera hackad tomat, gurka, paprika, rostade brödtärningar med mera, men soppan klarar sig också bra som den är.