Glass på filmjölk

Filmjölksglass med rågsmulor på dekormassa.

Publicerat:

Med dekormassa kan du skapa en vacker uppläggning av glassen. Servera med rågsmulor på toppen.

Ingredienser

  • 4dl
    vispgrädde
  • 1dl
    standarmjölk
  • 100g
    socker
  • 30g
    honung
  • 100g
    muscovadosocker
  • 7dl
    filmjölk
  • ½
    blad gelatin (kan uteslutas)

Dekormassa

  • 100g
    smält smör
  • 100g
    florsocker
  • 100g
    äggvita
  • 100g
    vetemjöl
  • 10g
    kakao att blanda i en del av massan

Rågsmulor

  • 50g
    smör
  • 50g
    florsocker
  • 50g
    vetemjöl
  • 50g
    rågmjöl
  • 1krm
    salt
  • ½
    citron, finrivet skal

Så lagar du

1. Lägg gelatinet i rikligt med kallt vatten och låt det ligga i ca 15 minuter.

2. Koka upp mjölk, muscovadosocker, socker och hälften av grädden.

3. Ta kastrullen från spisen och rör ner det urkramade gelatinet.

4. Låt svalna i kyl i ca 4–5 timmar.

5. Rör ner filmjölken och resten av grädden.

6. Kör flilmjölksglassen i glassmaskinen.

Dekormassa

1. Smält smöret och blanda det med sockret.

2. Tillsätt lite mjöl och lite äggvita och rör till en slät massa.

3. Ta undan ca en tredjedel och rör i kakaon (i tredjedelen).

4. Bred ut massan med kakao på en silikonduk och ådra massan med en träådrare (eller annat mönster).

5. Frys den ådrade massan (gärna på en plåt i frysen).

6. När massan stelnat ordentligt (ca 25 minuter) så bred ut kvarvarande vit massa tunt ovanpå den frysta massan (så att mönstret består)

7. Grädda massan i en varmluftsugn på 200 grader tills den fått en ljus färg.

8. Ta ut massan ur ugnen och dela direkt upp den i önskade storlekar med en sporre.

Rågsmulor med citron

1. Riv det gula skalet av en halv tvättad citron (det vita är bittert).

2. Blanda alla ingredienser tills det blir en smulig massa.

3. Sprid ut dem på en plåt med ett bakplåtspapper och grädda dem på 190 grader i en varmluftsugn i ca 10 minuter tills de fått lite färg och blivit krispiga.

Dela det här receptet med dina vänner!