Glödbakad aubergine med ost- och pistagetäcke
Publicerat:
2020-04-03Tillagningstid:
Har du inte en aubergine så funkar detta sätt och denna topping perfekt till allt möjligt, som till exempel squash, rotselleri, kålrot, bakpotatis, pumpa, sötpotatis, tomat... ja använd fantasin. Tänk på att om du använder en rotsak så förkoka den eller baka själva rotsaken först och lägg på toppingen när den nästan är klar. Försök gärna att göra en övervärme på din eld antingen med att du lägger ett galler över eller att du bygger upp med stenar så att du kan lägga några brinnande vedklabbar över.
Ingredienser
4portioner
- 100grökt lax, skivad
- 1aubergine
- 2mskolivolja
- 2krmsalt
- 1krmsvartpeppar
- ½dlcrème fraiche, till garnering
- 4msksriracha majonnäs, till garnering
Topping
- 100gpistagenötter, osaltade och utan skal, eller andra nötter du gillar
- 1kruk(or)persilja
- 1dlvästerbottensost eller annan lagrad hårdost
- 1kruk(or)koriander
- 2klyfta(or)vitlök
- 1dlsmör, skirat
- ½stcitron, färskpressad
- 1tsksalt
Så lagar du
1. Börja med att göra toppingen Mixa eller mortla pistage nötterna ordentligt, hacka koriandern, vitlöken, och persiljan fint och blanda ner den tillsammans med det övriga ingredienserna. Mortla på eller mixa på ordentligt.
2. Dela auberginen på länden och gör små snitt i köttytan så att det goda från oljan och toppingen kan rinna ner i fruktköttet.
3. Lägg auberginen på glöden och backa i 10-15 min eller så sticker du med en kniv eller en sticka och känner då den fått en mjuk konsistens.
4. Garnera med den rökta laxen och ringla över med sharisa mayon och creme fraishen.