Glubbel
Publicerat:
2020-11-20Tillagningstid:
Ingredienser
Svartvinbärssockerlag
- 2dlfrysta svarta vinbär
- 1dläppelmust
- 1dlekologiskt socker
- 15stkryddnejlikor
- 2stkanelstänger
- 2sttorkade pomeransskal
- 1mskfärsk riven ingefära
- 2stgrön kardemumma
Glubbel
- 1flaska mousserande vin
- 18clsvartvinvärssockerlag
- 6sttorkade apelsinskivor
Så lagar du
Svartvinbärssockerlag
1. Häll upp äppelmusten i en liten kastrull, tillsätt de frysta vinbären och sockret. Rör om ordentligt och koka upp.
2. När det kokat upp, lägg i kryddorna och sänk värmen. Låt sjuda i 15 minuter.
3. Tillsätt den färska ingefäran och stäng av värmen. Låt kastrullen stå kvar på spisen och sakta svalna. Detta för att kryddorna ska avge så mycket smak som möjligt. Har du tid, låt gärna kastrullen stå och dra över natten i kylskåpet.
4. Förbered och desinfektera en mindre glasflaska.
5. Sila av kryddor och vinbär. Pressa ut den sista vätskan ur vinbären med en slev.
6. Häll upp sockerlagen i glasflaskan och förvara i kylen. Lägg gärna i en kanelstång i flaskan för en extra kick.
Glubbel
1. Kyl det mousserande vinet väl.
2. Häll upp 3 cl svartvinbärssockerlag per glas.
3. Fyll på med mousserande vin.
4. Garnera med en torkad apelsinskiva.
Tips
Svartvinbärssockerlagen är en koncentrerad variant av min svartvinbärsglögg. Det går även bra att ta glöggen och reducera ner.
Till den här varianten av glubbel använder jag ett torrt mousserande vin, exempelvis en crémant eller en cava.
Vill du ha en alkoholfri variant? Byt ut det mousserande vinet mot ett alkoholfritt bubbel.