Glutenfritt saffransbröd
Publicerat:
2016-12-08Tillagningstid:
Ingredienser
- 25gjäst
- 75gsmör
- 1paketsaffran (0,5 g)
- 1½dlmjölk
- ½dlvispgrädde
- 1dlkesella
- 2ägg, varav ett till pensling
- ½tsksalt
- 1dlströsocker
- 450gvit glutenfri mix
- 100gsmör, mjukt
- 100gmandelmassa, riven
- 100gvit choklad
- 1mskhel kardemumma, mortlad
- 1dltorkade tranbär (eller korinter/russin blötlagda i julmust, alt. frysta svarta vinbär)
Glasyr
- florsocker
- rivet apelsinskal eller tranbär, till dekoration
Så lagar du
1. Smält smöret och smula jästen i en bunke. Stöt saffran och lite socker i mortel.
2. Häll mjölk, grädde och saffran i smöret och värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen, rör tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt resterande ingredienser, arbeta snabbt ihop till en deg. Låt jäsa 30 minuter övertäckt med bakduk.
4. Gör fyllningen medan degen jäser. Kläm fast ett bakpapper i botten på en springform (eller smöra en långpanna 30x40 cm), häll i degen.
5. Platta ut och jämna till ytan med fuktig hand, tryck hål med fingrarna nästan till botten och lägg i fyllning och tranbär. Låt jäsa 20 minuter.
6. Pensla med ägg och strö på mandel. Grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen på 180 grader. Kolla av kakan mot slutet, den får inte bli för torr och ska vara just genombakad. För extra glans penslar du på lite ägg eller apelsinjuice efteråt.
7. Glasyr: Blanda florsocker med pressad lime, citron eller apelsin. Ringla över den kalla kakan. Garnera med rivet apelsinskal eller tranbär.