Gör din egen glass – två bäriga sorbeter
Publicerat:
2019-05-15Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Barsskogssorbet med hallon
- 250ghallon
- 500gvatten
- 220gsocker
- 50gglukossirap
- 10genbär
- 10ggranskott eller rosmarin
- citronsaft eller limoncello
- olivolja
Syrlig havtornssorbet
- 150ghavtorn
- 500gvatten
- 220gsocker
- 50gglukossirap
- citronjuice
Så lagar du
Barrskogssorbet med hallon
Skog och hallon är en perfekt smakkombination i en uppfriskande sorbet. Nyckeln till lyckad glass är mängden socker. För mycket socker gör att glassen inte fryser medan för lite socker ger iskristaller i sorbeten. Bästa resultat får du om du håller mängden socker till ca 25-30% av totalvikten på glassen.
1. Mät upp vatten, socker och glukossirap och smält ihop till sockerlag. Låt svalna.
2. Mortla enbär och granskott och smaksätt med lite citronsaft eller limoncello.
3. Mixa hallon och sockerlag med hälften av enbärsblandningen.
4. Frys i glassmaskin.
5. Toppa med resten av enbärskrosset och ringla över olivolja.
Syrlig havtornssorbet
Varför ska man alltid äta glass till efterrätt? Den här syrliga sorbeten passar bra som mellanrätt efter en tung middag och innan en fin efterrätt, som en vitaminbomb som friskar upp gommen.
1. Mät upp vatten, socker och glukossirap och smält ihop till sockerlag. Låt svalna.
2. Mixa sockerlag med bären och lite citronjuice.
3. Frys sorbeten i glassmaskin.