Gör din egen glass – två bäriga sorbeter

Två bäriga sorbeter: Barrskogssorbet med hallon och syrlig havtornssorbet

Publicerat:

Tillagningstid:

I tusentals år har människan ätit någon variant av glass. I romarriket var det en lyx att servera svalkande glass mitt i sommaren. I Finland, där Strömsö spelas in, vräker man i sig många liter glass per år och ligger i topp i konsumtionsstatistiken. Mathantverkaren Robin Nyman i Jakobstad älskar också glass. Förebilden är den traditionella italienska glassen, gjord på naturliga råvaror som bär och mjölk och ägg. Här delar han med sig av två bäriga sorbeter som är enkla att göra hemma. Räkna med tid för att frysa sorbeten i glassmaskin.

Ingredienser

4 - 6portioner

Barsskogssorbet med hallon

  • 250g
    hallon
  • 500g
    vatten
  • 220g
    socker
  • 50g
    glukossirap
  • 10g
    enbär
  • 10g
    granskott eller rosmarin
  • citronsaft eller limoncello
  • olivolja

Syrlig havtornssorbet

  • 150g
    havtorn
  • 500g
    vatten
  • 220g
    socker
  • 50g
    glukossirap
  • citronjuice

Så lagar du

Barrskogssorbet med hallon

Skog och hallon är en perfekt smakkombination i en uppfriskande sorbet. Nyckeln till lyckad glass är mängden socker. För mycket socker gör att glassen inte fryser medan för lite socker ger iskristaller i sorbeten. Bästa resultat får du om du håller mängden socker till ca 25-30% av totalvikten på glassen.

1. Mät upp vatten, socker och glukossirap och smält ihop till sockerlag. Låt svalna.

2. Mortla enbär och granskott och smaksätt med lite citronsaft eller limoncello.

3. Mixa hallon och sockerlag med hälften av enbärsblandningen.

4. Frys i glassmaskin.

5. Toppa med resten av enbärskrosset och ringla över olivolja.

 

Syrlig havtornssorbet

Varför ska man alltid äta glass till efterrätt? Den här syrliga sorbeten passar bra som mellanrätt efter en tung middag och innan en fin efterrätt, som en vitaminbomb som friskar upp gommen.

1. Mät upp vatten, socker och glukossirap och smält ihop till sockerlag. Låt svalna.

2. Mixa sockerlag med bären och lite citronjuice.

3. Frys sorbeten i glassmaskin.

Dela det här receptet med dina vänner!