Gratäng på svart trumpetsvamp, kål och mandel
Publicerat:
2016-11-07Tillagningstid:
Gratäng måste inte göras på potatis, inte ens på rotfrukter. Svamp, kål och mandel ger en spännande smakkombination.
Ingredienser
4portioner
- 1stspetskål
- 200gsvart trumpetsvamp
- ½stgul lök
- 25gsmör
- 2mskmjöl
- 2dlmandelmjölk
- 3dlkoklag
- 50gsmör
- 3dlkycklingbuljong
- 1kruk(or)basilika
- 5kvist(ar)grönkål (rensad från stjälken)
- salt
- svartpeppar
Så lagar du
1. Dela spetskål, skär bort roten och strimla fint. Strimla halva löken.
2. Lägg spetskål, 25 g smör, lök och buljong i kastrull med lock. Tillsätt salt och peppar. Koka under lock tills nästan mjuk i ca. 3- 5min.
3. Sila kålen och spara buljongen. Smält resterande smör och vispa i mjöl. Tillsätt koklag och mandelmjölk. Sjud i 5 min och smaka av med salt och peppar.
4. Stek svampen i lite smör och resterande lök finhackad. Smaka av med salt och peppar.
5. Fördela svampen i botten av en ugnsfastform. Blanda stuvning med kål och täck över svampen. Gratinera i ugn på 210°C till lite lätt gratinerat
6. Toppa med nystekt grönkål.
Tips: Servera gärna till vilt.