Gratäng på svart trumpetsvamp, kål och mandel

Gratäng på svart trumpetsvamp, kål och mandel.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gratäng måste inte göras på potatis, inte ens på rotfrukter. Svamp, kål och mandel ger en spännande smakkombination.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    spetskål
  • 200g
    svart trumpetsvamp
  • ½st
    gul lök
  • 25g
    smör
  • 2msk
    mjöl
  • 2dl
    mandelmjölk
  • 3dl
    koklag
  • 50g
    smör
  • 3dl
    kycklingbuljong
  • 1kruk(or)
    basilika
  • 5kvist(ar)
    grönkål (rensad från stjälken)
  • salt
  • svartpeppar

Så lagar du

1. Dela spetskål, skär bort roten och strimla fint. Strimla halva löken.

2. Lägg spetskål, 25 g smör, lök och buljong i kastrull med lock. Tillsätt salt och peppar. Koka under lock tills nästan mjuk i ca. 3- 5min.

3. Sila kålen och spara buljongen. Smält resterande smör och vispa i mjöl. Tillsätt koklag och mandelmjölk. Sjud i 5 min och smaka av med salt och peppar.

4. Stek svampen i lite smör och resterande lök finhackad. Smaka av med salt och peppar.

5. Fördela svampen i botten av en ugnsfastform. Blanda stuvning med kål och täck över svampen. Gratinera i ugn på 210°C till lite lätt gratinerat

6. Toppa med nystekt grönkål.

Tips: Servera gärna till vilt.

Dela det här receptet med dina vänner!