Gratinerad löksoppa
Publicerat:
2020-01-08Tillagningstid:
Så mycket smak för pengarna! En löksoppa som fått puttra ett tag på spisen har en stor, djup smak och blir extra lyxig med bröd och ost på toppen, även om det är gårdagens bröd och sista skalken på frukost-osten. En riktig vardagsräddare, helt enkelt!
Ingredienser
4portioner
- 600ggul och röd lök
- 50gsmör
- 2dlvitt vin
- 8dlmörk oxbuljong
- 1lagerblad
- ½tsktorkad timjan eller 1 msk färsk
- 1mskäppelcidervinäger
- några varv med svartpepparkvarnen
- 4skiva(or)dagsgammalt surdegsbröd
- 50griven gruyère, comté eller annan god smakrik ost
Så lagar du
1. Skala och skär den gula och röda löken i tunna klyftor.
2. Stek löken långsamt och länge i smör i cirka 20 minuter. Tillsätt det vita vinet och låt småputtra i 2–3 minuter.
3. Tillsätt buljong, timjan, lagerblad, vinäger och svartpeppar. Låt soppan koka upp och koka sedan på låg värme i 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Tärna brödet och stek det frasigt i smör.
6. Häll upp soppan i ugnsfasta skålar. Toppa varje portion med brödtärningar och rikligt med riven ost.
7. Sätt in soppskålarna i ugnen i 5 minuter eller tills de har ett gyllengult knaprigt täcke.