Gravad älgfilé

Gravad och lättrökt älgfilé med ädelost, hjortronsås och örtskott.

Publicerat:

Tillagningstid:

Otroligt smakrik, gravad älgfilé som här serveras som en förrätt med min hjortron- och kakaosås, smulad ädelost och ärtskott.

Ingredienser

4portioner

Till gravningen

  • 150-200g
    älgfilé
  • 2msk
    salt
  • 1 ½msk
    socker

Hjortron- och kakaosås

  • 200-250g
    hjortron
  • 1msk
    kakaopulver, gärna 70%
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 1-2msk
    ättika
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 1tsk
    salt
  • 10g
    socker
  • 1tsk
    chipotle

Till servering

  • 2msk
    wasabipulver och sesamfrön (1 msk av varje)
  • 50g
    blandade skott, t ex ärtskott
  • 100g
    ädelost
  • 1msk
    creme di balsamico

Så lagar du

Gravning

1. Blanda salt och socker och gnid in i älgköttet.

2. Låt ligga i en plastpåse i minst 24 timmar. Vänd påsen då och då.

3. Torka av köttet och skär upp i tunna skivor, eller förvara i kyl eller frys tills det är dags att äta.

Hjortron- och kakaosås

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop.

2. Mixa ihop såsen med en stavmixer.

Montering

1. Smula och fördela ädelosten på tallrikarna.

2. Strö wasabi- och sesamblandningen på älgfilén och skiva tunt och placera ärtskotten ovanpå.

3. Ringla över hjortron- och kakaosåsen och balsamicon.

Tips

Använd gärna en vakuummaskin till gravningen, då får du längre hållbarhet på köttet.

Du kan även lättröka den gravade älgfilén genom att lägga den på en sten i en eldstad en stund.

Om du inte har älgkött funkar rätten både med ren, hjort eller en fin oxfilé.

Hjortron- och kakaosåsen kan serveras både kall och varm. Den funkar också bra i desserter.

Dela det här receptet med dina vänner!