Gravad älgfilé
Publicerat:
2019-08-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Till gravningen
- 150-200gälgfilé
- 2msksalt
- 1 ½msksocker
Hjortron- och kakaosås
- 200-250ghjortron
- 1mskkakaopulver, gärna 70%
- 1tskchiliflakes
- 1-2mskättika
- 1mskvaniljsocker
- 1tsksalt
- 10gsocker
- 1tskchipotle
Till servering
- 2mskwasabipulver och sesamfrön (1 msk av varje)
- 50gblandade skott, t ex ärtskott
- 100gädelost
- 1mskcreme di balsamico
Så lagar du
Gravning
1. Blanda salt och socker och gnid in i älgköttet.
2. Låt ligga i en plastpåse i minst 24 timmar. Vänd påsen då och då.
3. Torka av köttet och skär upp i tunna skivor, eller förvara i kyl eller frys tills det är dags att äta.
Hjortron- och kakaosås
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop.
2. Mixa ihop såsen med en stavmixer.
Montering
1. Smula och fördela ädelosten på tallrikarna.
2. Strö wasabi- och sesamblandningen på älgfilén och skiva tunt och placera ärtskotten ovanpå.
3. Ringla över hjortron- och kakaosåsen och balsamicon.
Tips
Använd gärna en vakuummaskin till gravningen, då får du längre hållbarhet på köttet.
Du kan även lättröka den gravade älgfilén genom att lägga den på en sten i en eldstad en stund.
Om du inte har älgkött funkar rätten både med ren, hjort eller en fin oxfilé.
Hjortron- och kakaosåsen kan serveras både kall och varm. Den funkar också bra i desserter.