Grillad zucchini med glaze på honung och bibröd
Publicerat:
2020-10-27Tillagningstid:
Ingredienser
2 - 6portioner
Honungsglaze
- 1gul lök, hackad
- 2klyfta(or)vitlök
- 1dlhonung
- 1mskbibröd
- 1mskpropolissprit
- ½dläppelcidervinäger
- ½mskspiskummin
- ½mskfänkålsfrön
- 2lagerblad
- 3kvist(ar)timjan
- 3dlsvampbuljong
- majsstärkelse
- salt och svartpeppar
Grillad zucchini
- 2zucchini
- 4zucchiniblad
- 1dlhonungsglaze
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Honungsglaze
1. Svetta löken mjuk i lite olja. Tillsätt kryddor och örter och fortsätt svetta, alltså steka utan att det tar färg.
2. Tillsätt vitlök, honung, bibröd, propolissprit, vinäger och buljong.
3. Låt sjuda i 10 min tills det börjar bli lite simmig konsistens. Red av med lite majsstärkelse och smaka av med salt och svartpeppar.
Grillad zucchini
1. Dela zucchini på längden. Kryssa försiktigt i fruktköttet. Salta över snittyta och låt stå i 10 min.
2. Hetta upp en grill ordentligt. Grilla snittytan först tills den får färg och yta. Vänd och pensla ytan med honungsglaze. Grilla ett par minuter på skalsida. Vänd igen och pensla undersida. Vänd upp en sista gång och pensla ytan för servering.
3. Massera in lite olja i bladen. Krydda med salt. Grilla hastigt över direkt glöd på båda sidor.
4. Skiva upp zucchinin och servera tillsammans med bladen som en sallad eller tillsammans med annat grillat.
Tips
Propolis kallas också bikitt eller kittvax och är en biprodukt från biodling. Bina använder kåda och harts för att tillverka propolis. Ämnet har traditionellt använts som hälsokost.
Bibröd är rester av bipollen som går att köpa som hälsokost.