Grön ärtsoppa med mynta

En skål soppa och topping med myntor, Rostade pumpafrön och myntaolja.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gröna ärtor och mynta är en sådan magisk kombo som alla borde få smaka! Så enkla smaker i en lika enkel soppa men överlägsen i smak, lika perfekt att bjuda på som att njuta ensam.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    gröna ärter, frysta
  • 3st
    schalottenlök
  • 10cm
    blekselleri
  • 2msk
    smör
  • 2msk
    olivolja
  • 2dl
    vitt vin, torrt
  • 3msk
    grönsaksfond
  • 5dl
    vatten
  • dl
    crème fraiche eller grekisk yoghurt

Myntaolja

  • msk
    mynta
  • 1dl
    rapsolja

Rostade pumpafrön

  • 1msk
    olivolja
  • 1dl
    pumpafrön
  • 1msk
    vatten
  • 1tsk
    salt

Så lagar du

1. Tina ärtorna i varmt vatten.

2. Finhacka schalottenlök och blekselleri. Fräs dem i 2 msk smör och 2 msk olja i en kastrull på låg värme.

3. Häll ner vin och koka ner tills vinet nästan är helt borta.

4. Lägg ner ärtorna och fräs tills de är varma.

5. Slå på 5 dl vatten, fond och crème fraiche. Låt bara precis koka upp.

6. Ta av från värmen och mixa slätt i blender eller med stavmixer. Sila soppan om du vill ha den lyxigt slät eller låt bli för en mer rustik känsla. Håll soppan varm, men den ska ej koka.

Myntaolja

1. Mixa ett knippe mynta med 1 dl rapsolja du hettat upp till ca 70 grader.

Rostade pumpafrön

1. Hetta upp 1 msk olivolja och lägg i frön, vatten och salt. Rör om tills vattnet avdunstat och rosta tills fin färg.

Tips

Både mynta och ärtor kan absolut frysas och tas fram när lusten faller på. Även soppan kan frysas men  mixa den igen när du värmer den annars kan den skära sig och låt den inte koka, då mattas smaken av myntan av.

Dela det här receptet med dina vänner!