Grön ärtsoppa med mynta
Publicerat:
2019-10-03Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500ggröna ärter, frysta
- 3stschalottenlök
- 10cmblekselleri
- 2msksmör
- 2mskolivolja
- 2dlvitt vin, torrt
- 3mskgrönsaksfond
- 5dlvatten
- 1½dlcrème fraiche eller grekisk yoghurt
Myntaolja
- 2½mskmynta
- 1dlrapsolja
Rostade pumpafrön
- 1mskolivolja
- 1dlpumpafrön
- 1mskvatten
- 1tsksalt
Så lagar du
1. Tina ärtorna i varmt vatten.
2. Finhacka schalottenlök och blekselleri. Fräs dem i 2 msk smör och 2 msk olja i en kastrull på låg värme.
3. Häll ner vin och koka ner tills vinet nästan är helt borta.
4. Lägg ner ärtorna och fräs tills de är varma.
5. Slå på 5 dl vatten, fond och crème fraiche. Låt bara precis koka upp.
6. Ta av från värmen och mixa slätt i blender eller med stavmixer. Sila soppan om du vill ha den lyxigt slät eller låt bli för en mer rustik känsla. Håll soppan varm, men den ska ej koka.
Myntaolja
1. Mixa ett knippe mynta med 1 dl rapsolja du hettat upp till ca 70 grader.
Rostade pumpafrön
1. Hetta upp 1 msk olivolja och lägg i frön, vatten och salt. Rör om tills vattnet avdunstat och rosta tills fin färg.
Tips
Både mynta och ärtor kan absolut frysas och tas fram när lusten faller på. Även soppan kan frysas men mixa den igen när du värmer den annars kan den skära sig och låt den inte koka, då mattas smaken av myntan av.