Grönpeppargryta

Grönpeppargryta

Ingredienser

8portioner

  • 1 3/4kg
    märgpipa, högrev eller fransyska av nöt eller älg
  • 2msk
    smör
  • 1msk
    salt
  • 3msk
    vetemjöl
  • 1st
    liten flaska rött vin (37 cl)
  • 2dl
    rött portvin
  • 1-2dl
    vatten
  • 1 msk
    torkad grönpeppar
  • 500g
    pärl- eller smålökar
  • 300 g
    färska små champinjoner
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1-2tsk
    kinesisk soja
  • ev 1msk
    maizena majsstärkelse utrörd i 1 msk vatten
  • Tillbehör:
  • pressad potatis
  • haricots verts

Så lagar du

1. Putsa och skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över det till en gryta allt eftersom det är brynt.

2. Strö över salt och vetemjöl. Rör om tills det är blandat. Häll på vin, portvin, vatten och grönpeppar. Låt sjuda under lock 1-1 1/2 timme, tills köttet börjar kännas mört när du sticker i det.

3. Skala löken. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt alltsammans i grytan och låt koka ytterligare ca 15 minuter tills löken är kokt.

4. Blanda ner grädden och soja. Koka upp och red eventuellt av med majsstärkelse utrört i vatten om såsen är för tunn. Smaka av om det behövs mer salt eller grönpeppar.

Dela det här receptet med dina vänner!