Grönpeppargryta
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
8portioner
- 1 3/4kgmärgpipa, högrev eller fransyska av nöt eller älg
- 2msksmör
- 1msksalt
- 3mskvetemjöl
- 1stliten flaska rött vin (37 cl)
- 2dlrött portvin
- 1-2dlvatten
- 1 msktorkad grönpeppar
- 500gpärl- eller smålökar
- 300 gfärska små champinjoner
- 1dlvispgrädde
- 1-2tskkinesisk soja
- ev 1mskmaizena majsstärkelse utrörd i 1 msk vatten
- Tillbehör:
- pressad potatis
- haricots verts
Så lagar du
1. Putsa och skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över det till en gryta allt eftersom det är brynt.
2. Strö över salt och vetemjöl. Rör om tills det är blandat. Häll på vin, portvin, vatten och grönpeppar. Låt sjuda under lock 1-1 1/2 timme, tills köttet börjar kännas mört när du sticker i det.
3. Skala löken. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt alltsammans i grytan och låt koka ytterligare ca 15 minuter tills löken är kokt.
4. Blanda ner grädden och soja. Koka upp och red eventuellt av med majsstärkelse utrört i vatten om såsen är för tunn. Smaka av om det behövs mer salt eller grönpeppar.