Gröt med rökt råg och kryddor
Publicerat:
2019-04-02Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1kghel råg
- alspån
Råggröt
- 2dlrökrostad råg, grovmixad
- 6dlvatten
- 7dlmjölk
- 1kanelstång
- 1stjärnanis
- ½tsksalt
Plommon- och äppelkompott
- 100gkatrinplommon
- 100gäpple, tärnat
- 1dläppelmust
Till servering
- 2dlgräddfil, avrunnen
- 1dlbrynt smör
Så lagar du
Rökt råg
1. Lägg rågen på plåt på nedersta falsen i 150 graders ugn.
2. Värm alspån i torr panna.
3. Tänd, släck med lock, placera pannan på galler ovanför plåten, ta bort locket och stäng ugnen snabbt.
4. Rökrosta rågen i 30 minuter.
5. Tag ut och pulsmixa rågen grovt.
6. Lägg upp på ren burk och förvara torrt och svalt.
Råggröt
1. Tillsätt råg, vatten och salt i en kastrull.
2. Koka under lock tills vattnet kokt in.
3. Tillsätt kryddor och mjölk.
4. Sjud under omrörning till krämig konsistens.
5. Servera med plommmon- och äppelkompott, gräddfil och brynt smör.
Plommon- och äppelkompott
1. Lägg katrinplommon, äpple och äppelmust i en kastrull.
2. Koka under lock till krämig konsistens 8-10 minuter.
3. Rör sönder frukterna till grovt mos.
Tips
Det lönar sej inte att vara feg när det gäller gröt. Prova rökrosta andra sädesslag också, metoden fungerar lika bra på hela gryn av t.ex korn, spelt och bovete.