Gröt med rökt råg och kryddor

Gröt med rökt råg och kryddor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag? Rökrostad råg används som grötris, man gör en sats som förvaras på burk och som används vartefter. Den här gröten blir en fullgod middag då den serveras med gräddfil, brynt smör och plommon- och äppelkompott.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    hel råg
  • alspån

Råggröt

  • 2dl
    rökrostad råg, grovmixad
  • 6dl
    vatten
  • 7dl
    mjölk
  • 1
    kanelstång
  • 1
    stjärnanis
  • ½tsk
    salt

Plommon- och äppelkompott

  • 100g
    katrinplommon
  • 100g
    äpple, tärnat
  • 1dl
    äppelmust

Till servering

  • 2dl
    gräddfil, avrunnen
  • 1dl
    brynt smör

Så lagar du

Rökt råg

1. Lägg rågen på plåt på nedersta falsen i 150 graders ugn.

2. Värm alspån i torr panna.

3. Tänd, släck med lock, placera pannan på galler ovanför plåten, ta bort locket och stäng ugnen snabbt.

4. Rökrosta rågen i 30 minuter.

5. Tag ut och pulsmixa rågen grovt.

6. Lägg upp på ren burk och förvara torrt och svalt.

Råggröt

1. Tillsätt råg, vatten och salt i en kastrull.

2. Koka under lock tills vattnet kokt in.

3. Tillsätt kryddor och mjölk.

4. Sjud under omrörning till krämig konsistens.

5. Servera med plommmon- och äppelkompott, gräddfil och brynt smör.

Plommon- och äppelkompott

1. Lägg katrinplommon, äpple och äppelmust i en kastrull.

2. Koka under lock till krämig konsistens 8-10 minuter.

3. Rör sönder frukterna till grovt mos.

Tips

Det lönar sej inte att vara feg när det gäller gröt. Prova rökrosta andra sädesslag också, metoden fungerar lika bra på hela gryn av t.ex korn, spelt och bovete.

Dela det här receptet med dina vänner!