Gryta med lövbiff och kål- och äppelfräs

Gryta med lövbiff och kål- och äppelfräs.

Publicerat:

Tillagningstid:

Snabb och lättlagad gryta med lövbiff, om du har tillgång till viltkött så passar det också jättebra. Om du använder kött som inte är så mört kan du låta grytan koka ca 35 minuter.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    lövbiff av innanlår
  • smör till stekning
  • 1tsk
    salt
  • lite nymald svartpeppar
  • 1
    stor gul lök
  • 250g
    champinjoner

Potatisstomp

  • 1kg
    mjölig potatis
  • 25g
    smör
  • 1knippa(or)
    salladslök eller 1 bit purjolök
  • salt och svartpeppar

Grönpepparsås

  • 2dl
    rött vin
  • 4msk
    japansk soja
  • 1msk
    hel torkad grönpeppar
  • 2dl
    vispgrädde
  • 2-3tsk
    majsstärkelse utrörd i lite vatten

Kål- och äppelfräs

  • 200g
    svartkål
  • olivolja till stekning
  • 2
    äpplen
  • salt och svartpeppar
  • en näve lingon till servering

Så lagar du

Potatisstomp

1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

2. Skiva löken tunt. Fräs den i smör tills den mjuknar.

3. Häll av vattnet från den kokta potatisen och häll på löksmöret.

4. Krossa potatisen med en potatisstöt. Smaka av med salt och peppar.

Kål- och äppelfräs

1. Skölj och torka kålbladen.

2. Strimla kålen och fräs den mjuk i olivolja på medelstark värme.

3. Tärna äpplena och tillsätt dem och låt dem fräsa med mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Köttet

1. Strimla köttet och stek det mycket hastigt i het panna med smör. Salta och peppra. Flytta över köttet till en gryta.

2. Koka ur pannan med 1 dl vatten och häll det i den kokande grönpepparsåsen (se nedan).

2. Hacka löken. Skiva eller kvarta svampen. Stek lök och svamp i smör och flytta sedan över till grytan. Koka ur stekpannan med 1 dl vatten och häll även den vätskan i den kokande grönpepparsåsen (se nedan).

Grönpepparsås

1. Häll vin, soja, grönpepparkorn och grädde i en kastrull. Låt koka ganska häftigt utan lock 10–15 minuter.

2. Häll på vätskan från pannan som du sköljer ur efter stekningen av först köttet, sedan efter löken och svampen.

3. Koka upp såsen och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.

Servering

1. Häll såsen över köttet och grönsakerna i grytan. Koka upp. Smaka av och strö över lingonen.

2. Servera med potatisstomp och kål- och äppelfräs.

Dela det här receptet med dina vänner!