Gryta med lövbiff och kål- och äppelfräs
Publicerat:
2020-09-23Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 600glövbiff av innanlår
- smör till stekning
- 1tsksalt
- lite nymald svartpeppar
- 1stor gul lök
- 250gchampinjoner
Potatisstomp
- 1kgmjölig potatis
- 25gsmör
- 1knippa(or)salladslök eller 1 bit purjolök
- salt och svartpeppar
Grönpepparsås
- 2dlrött vin
- 4mskjapansk soja
- 1mskhel torkad grönpeppar
- 2dlvispgrädde
- 2-3tskmajsstärkelse utrörd i lite vatten
Kål- och äppelfräs
- 200gsvartkål
- olivolja till stekning
- 2äpplen
- salt och svartpeppar
- en näve lingon till servering
Så lagar du
Potatisstomp
1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
2. Skiva löken tunt. Fräs den i smör tills den mjuknar.
3. Häll av vattnet från den kokta potatisen och häll på löksmöret.
4. Krossa potatisen med en potatisstöt. Smaka av med salt och peppar.
Kål- och äppelfräs
1. Skölj och torka kålbladen.
2. Strimla kålen och fräs den mjuk i olivolja på medelstark värme.
3. Tärna äpplena och tillsätt dem och låt dem fräsa med mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Köttet
1. Strimla köttet och stek det mycket hastigt i het panna med smör. Salta och peppra. Flytta över köttet till en gryta.
2. Koka ur pannan med 1 dl vatten och häll det i den kokande grönpepparsåsen (se nedan).
2. Hacka löken. Skiva eller kvarta svampen. Stek lök och svamp i smör och flytta sedan över till grytan. Koka ur stekpannan med 1 dl vatten och häll även den vätskan i den kokande grönpepparsåsen (se nedan).
Grönpepparsås
1. Häll vin, soja, grönpepparkorn och grädde i en kastrull. Låt koka ganska häftigt utan lock 10–15 minuter.
2. Häll på vätskan från pannan som du sköljer ur efter stekningen av först köttet, sedan efter löken och svampen.
3. Koka upp såsen och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Servering
1. Häll såsen över köttet och grönsakerna i grytan. Koka upp. Smaka av och strö över lingonen.
2. Servera med potatisstomp och kål- och äppelfräs.