Grytstekt björnytterlår
Publicerat:
2021-10-29Tillagningstid:
Ytterlåret tillagas med en klassisk bräsering i gryta med massa rött vin, mustig selleri och en liten rökt touch från enkvisten. Till detta serverar jag en enkel spetskålsrätt med skogens guld.
Ingredienser
4 - 6portioner
Björngryta
- 1kgbjörnkött (ytterlår eller stek)
- 1hel rotselleri
- 3gula lökar
- 5dlrött vin
- 1litervatten
- 1enkvist
- salt
- peppar
Tillbehör
- 1spetskål
- 3hgkantareller
- 200gsmör
- 1vitlöksklyfta
- 2schalottenlökar
- salt
- peppar
- 2dillkronor alt 3 msk färsk dill
Så lagar du
Björngryta
- Dela ner köttstycket i 4 st mindre delar och bryn dom runt om i gjutjärnsgryta.
- Skär ner sellerin grovt och skala samt dela löken på mitten och tillsätt de till grytan.
- Häll sedan på det röda vinet och 1 liter vatten, salt och ett par pepparkorn.
- Tänd eld på enkvisten och lägg ner den i grytan och på med locket.
- Tillaga i ugn på 160° i ca 3–5 timmar och kontrollera köttets mörhet med jämna mellanrum för tillagningstiden kan variera mycket beroende på djurets ålder.
- Innan servering kan såsen med fördel behöva redas av snabbt med en enkel toppredning.
- Smaka av med salt och peppar.
Tillbehör
- Klyv spetskålen på längden och bryn snittytan ordentligt i en het panna med ett par droppar olja.
- Lyft upp kålhalvorna och placera på ugnssäker form med den brynta snittytan uppåt.
- Baka kålen i ugnen ca 20–30 minuter på 160°.
- Dela ner kantarellerna och stek dom varsamt i en matsked smör, när kantarellerna börjar få färg är det dags att tillsätta finhackad vitlök och schalottenlök.
- Stek ytterligare ett par minuter så löken mjuknar.
- Smaka av med salt och peppar och låt svalna.
- När kantarellerna svalnat blanda dem med resten av det rumstempererade smöret, krondillen och smaka upp en sista gång med salt och peppar.
- Ta ut kålen från ugnen och innan servering toppa den med det ljumna kantarellsmöret som får smälta ner i kålbladen och eventuellt lite mera dillkronor som garnering.