Guacamolepaj med lyxig topping
Publicerat:
2022-04-14Tillagningstid:
Är det en paj, smörgåstårta eller avvo on toast? Alltihop! Här är den ultimata bjudrätten, enkla, vårfräscha fredagsmys-pajen som du toppar efter egen smak. Här är den toppad med skaldjur, men andra favoriter hos mig är taco och en vegetarisk variant med fetaost, granatäpple och rostad mandel. Vad gillar du?
/Susanne
Ingredienser
6 - 8portioner
Botten
- 1paketsmördeg, kyld
- 100glagrad hårdost, riven
- 1stägg
Avokadoröra
- 1paketavokado, fryst
- 300gfärskost
- 2dltjock yoghurt
- 1stlime eller citron, pressad
- 2tsksambal oelek
- salt
Topping
- 300ghandskalade räkor
- 200grökt lax, skivad
- 1ströd lök, hackad
- 1stcitron eller lime
- 1bit(ar)gurka
- 10stsmåtomater
- 1knippa(or)dill eller gräslök
- valfria vårgrönsaker tex sparris, rädisor, salladslök
Till servering
- grönsallad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Veckla ut smördegen på sitt bakpapper på en plåt. Skär en kant halvt igenom degen på ca 3 centimeter runt om. Nagga mittendelen med en gaffel. Pensla kanterna med ägg. Strö ost på mittendelen.
2. Grädda mitt i ugnen till gyllene färg, det tar cirka 10 minuter i varmluftsugn, 15 minuter i vanlig ugn. Låt svalna.
3. Mixa avokado med pressad citron, tillsätt färskost, hälften av yoghurten och chili. Rör ner resten av yoghurten, smaka av med salt. Mixa inte röran länge med yoghurt, då kan den bli lite lösare.
4. Bred röran på botten, toppa med räkor och lax och garnera vackert med resterande ingredienser.