Guacamolepaj med lyxig topping

Guacamolepaj

Publicerat:

Tillagningstid:

Är det en paj, smörgåstårta eller avvo on toast? Alltihop! Här är den ultimata bjudrätten, enkla, vårfräscha fredagsmys-pajen som du toppar efter egen smak. Här är den toppad med skaldjur, men andra favoriter hos mig är taco och en vegetarisk variant med fetaost, granatäpple och rostad mandel. Vad gillar du? /Susanne

Ingredienser

6 - 8portioner

Botten

  • 1paket
    smördeg, kyld
  • 100g
    lagrad hårdost, riven
  • 1st
    ägg

Avokadoröra

  • 1paket
    avokado, fryst
  • 300g
    färskost
  • 2dl
    tjock yoghurt
  • 1st
    lime eller citron, pressad
  • 2tsk
    sambal oelek
  • salt

Topping

  • 300g
    handskalade räkor
  • 200g
    rökt lax, skivad
  • 1st
    röd lök, hackad
  • 1st
    citron eller lime
  • 1bit(ar)
    gurka
  • 10st
    småtomater
  • 1knippa(or)
    dill eller gräslök
  • valfria vårgrönsaker tex sparris, rädisor, salladslök

Till servering

  • grönsallad

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Veckla ut smördegen på sitt bakpapper på en plåt. Skär en kant halvt igenom degen på ca 3 centimeter runt om. Nagga mittendelen med en gaffel. Pensla kanterna med ägg. Strö ost på mittendelen. 

2. Grädda mitt i ugnen till gyllene färg, det tar cirka 10 minuter i varmluftsugn, 15 minuter i vanlig ugn. Låt svalna.

3. Mixa avokado med pressad citron, tillsätt färskost, hälften av yoghurten och chili. Rör ner resten av yoghurten, smaka av med salt. Mixa inte röran länge med yoghurt, då kan den bli lite lösare.

4. Bred röran på botten, toppa med räkor och lax och garnera vackert med resterande ingredienser.

Dela det här receptet med dina vänner!