Hallonmazarin
Publicerat:
2021-03-12Tillagningstid:
Ljuvlig, enkel paj med smak av mazarin, men med mindre arbetsinsats. Smakbrytningen med bär ger en härlig syra som balanserar upp sötman. Du väljer själv om du bakar ut den som en paj eller i en mindre långpanna. Perfekt till påskfika eller påskdessert!
Ingredienser
Pajdeg
- 3dlvetemjöl
- 1mskströsocker
- 125gsmör
- 1stäggula
Fyllning/mazarinmassa (alla ingredienser rumsvarma)
- 100gsmör
- 300gmandelmassa, riven
- 2stägg
- 3stäggulor
- 1tskvaniljpulver
- 1stcitron, zesten
- 2dlsylt av tex hallon, röda vinbär, blåbär
Glasyr
- 50gsmör
- 3msksaft, t ex av röda vinbär (du kan även använda gelé)
- 3dlflorsocker
- 3mskströssel (valfritt)
Så lagar du
- Mixa hastigt ihop ingredienserna till pajdegen i matberedare.
- Tryck ut degen i en smord pajform (ca 25 cm) eller en bakpappersklädd långpanna (ca 20x30 cm). Pappret gör det enklare att skära i bitar efter gräddningen.
- Nagga pajskalet med gaffel. Ställ formen i frysen i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
- Gör fyllningen (mazarinmassa) under tiden: Vispa smör och mandelmassa, tillsätt ett ägg i taget, vaniljpulver och citronzest.
- Ta ut skalet, låt svalna 5 minuter.
- Bred hallonsylt över och täck med mazarinmassan.
- Grädda i ugnens nedre del tills fyllningen har stannat, det tar ca 25 minuter. Låt svalna.
- Gör glasyren: Smält smör, vispa ner saft och florsocker.
- Häll glasyren över kakan. Strö på strössel och låt stelna i kylen.
- Servera som den är, eller med rårörda bär och vispad grädde.