Halloweentårta
Publicerat:
2012-10-29Tillagningstid:
Ingredienser
12portioner
Tårtbotten
- 4stägg
- 170gströsocker (2 dl)
- 60gvetemjöl (1 dl)
- 80gpotatismjöl (1 dl)
- 5gbakpulver (1 tsk)
- ½citron, zesten
- smör och ströbröd till formen
Vaniljkräm
- 60gäggula (3 st)
- 85gsocker (1 dl)
- 25gmaizena (½ dl)
- ½stvaniljstång
- 250gmjölk (2 ½ dl)
- 15gsmör (osaltat)
Garnering
- 600 ggrädde (6 dl)
- orange, grön och svart marsipan
- hallonsylt
Så lagar du
1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant.
2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp. Sikta i lite i taget av mjöl blandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i raspet från en citron.
3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20–23 min. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och låt botten svalna. Skär botten i 3 delar.
4. Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke.
5. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen.
6. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 1 minut. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smält, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen. Vispa med en handvisp innan användning.
Montering
1. Stryk ett tunt lager med hallonsylt och grädde på botten nr 1.
2. Lägg på botten nr 2, stryk ut lagom tjockt lager med vaniljkräm.
3. Lägg på ett lager grädde och forma som en kupol.
4. Lägg på botten nr 3, stryk upp tårtan med grädde .
5. Klä in tårtan i orange marsipan och forma till tårtan så att det ser ut som en pumpa och dekorera.