Halstrad gös med skummig champagnesås och dillsås

Halstrad gös med skummig champagnesås och dillsås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gös använder vi för lite och den har en väldig god smak. Prova du också!

Ingredienser

8portioner

  • 8
    gösfiléer (à 125 g)
  • 3msk
    smör
  • 2tsk
    salt
  • 2krm
    vitpeppar, nymald

Skummig champagnesås

  • 2
    schalottenlökar
  • 1
    morot
  • 1msk
    smör
  • 3dl
    torrt vitt vin
  • 3dl
    vatten
  • 2msk
    fiskfond, koncentrerad
  • 1
    lagerblad
  • 2msk
    majsstärkelse
  • 2dl
    vispgrädde
  • 1dl
    champagne
  • 2krm
    salt
  • 1krm
    vitpeppar, nymald

Dillsås

  • 1
    schalottenlök
  • 3dl
    fiskbuljong
  • 1dl
    vitt vin
  • 2dl
    vispgrädde
  • 2dl
    smetana
  • 2dl
    färsk dill, hackad
  • salt och peppar

Så lagar du

Champagnesås

  1. Skala och hacka löken. Skala och skär moroten i tärningar.
  2. Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Häll på vin, vatten och fond. Lägg i lagerblad. Låt koka tills hälften återstår.
  3. Sila och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.
  4. Häll grädde och champagne i såsen och värm. Mixa med mixerstav till ett skum. Smaka av med salt och peppar.

Dillsås

  1. Skala och finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull. Häll på fond, vin och grädde och koka ner till hälften.
  2. Tillsätt dillen och mixa till en grön sås. Rör ner smetana och smaka av med salt och peppar.

Halstrad gös

  1. Salta gösen och halstra den i het panna och med skinnsidan neråt.
  2. Sänk värmen och stek ca 3 minuter på varje sida.

Till servering

Lägg fisken på tallrikar, garnera med varmrökt lax, dill, salladslök, gräslök, tärnad, rött äpple och gröna ärtor. Servera med sås.

Dela det här receptet med dina vänner!