Halstrad gös med skummig champagnesås och dillsås
Publicerat:
2022-05-27Tillagningstid:
Gös använder vi för lite och den har en väldig god smak. Prova du också!
Ingredienser
8portioner
- 8gösfiléer (à 125 g)
- 3msksmör
- 2tsksalt
- 2krmvitpeppar, nymald
Skummig champagnesås
- 2schalottenlökar
- 1morot
- 1msksmör
- 3dltorrt vitt vin
- 3dlvatten
- 2mskfiskfond, koncentrerad
- 1lagerblad
- 2mskmajsstärkelse
- 2dlvispgrädde
- 1dlchampagne
- 2krmsalt
- 1krmvitpeppar, nymald
Dillsås
- 1schalottenlök
- 3dlfiskbuljong
- 1dlvitt vin
- 2dlvispgrädde
- 2dlsmetana
- 2dlfärsk dill, hackad
- salt och peppar
Så lagar du
Champagnesås
- Skala och hacka löken. Skala och skär moroten i tärningar.
- Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Häll på vin, vatten och fond. Lägg i lagerblad. Låt koka tills hälften återstår.
- Sila och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.
- Häll grädde och champagne i såsen och värm. Mixa med mixerstav till ett skum. Smaka av med salt och peppar.
Dillsås
- Skala och finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull. Häll på fond, vin och grädde och koka ner till hälften.
- Tillsätt dillen och mixa till en grön sås. Rör ner smetana och smaka av med salt och peppar.
Halstrad gös
- Salta gösen och halstra den i het panna och med skinnsidan neråt.
- Sänk värmen och stek ca 3 minuter på varje sida.
Till servering
Lägg fisken på tallrikar, garnera med varmrökt lax, dill, salladslök, gräslök, tärnad, rött äpple och gröna ärtor. Servera med sås.