Hel fisk från Apulien (Orata al forno)
Publicerat:
2021-09-17Tillagningstid:
Har man varit på semester vid havet i Italien har man säkert blivit erbjuden hel fisk som grillats eller ugnsbakats. Orata är en av de fiskar man gärna serverar. Det är en underbart god fisk med saftigt vitt kött och den är enkel att bena ut. Hittar man inte guldsparid rekommenderar jag att fråga efter den i sin fiskdisk, annars kan man prova med havsabborre eller gös.
Ingredienser
4portioner
- 2små guldsparid (ASC eller KRAV-märkt) eller en (1) stor (be att få fiskarna fjällade och urtagna!)
- ½dlolivolja
- 2-3vitlöksklyftor
- 2citroner (skal och saft av den ena, den andra skuren i skivor)
- 3mskkapris (använd helst den inlagda i salt och skölj den väl)
- 1kruk(or)bladpersilja
- 1dlsvarta oliver av god kvalitet
- ½dlvitt vin
- salt och nymald svartpeppar
- 250gkörsbärstomater
Så lagar du
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och hacka vitlöksklyftorna och hacka hälften av kaprisen. Blanda med olivolja, citronskal, salt och peppar.
- Skär tre snitt i sidan av fisken (för att få in smak och värme i fisken). Pensla fiskarna ut och invändigt med oljan. Se till att få ner oljan i snitten.
- Fyll fiskarnas magar med persilja och citronskivor.
- Lägg fiskarna på en plåt och lägg tomater, oliver och kapris runt om kring. Ringla över resten av den smaksatta olivoljan. Häll på lite vin runt om fisken. Ta gärna lite extra flingsalt och svartpeppar på fisken.
- Dela den andra citronen på mitten och lägg med snittsidan upp på plåten.
- Sätt in fisken i ugnen i cirka 20 minuter. Känn efter med en gaffel. Fiskköttet ska vara vitt och dela sig lätt. Prova gärna med termometer, fisken ska ha en innertemperatur på cirka 55 grader.
- Pressa över den grillade citronen och rensa gärna fisken vid bordet.
- Servera fisken med en grönsallad eller fänkålssallad och bröd. Ös det urtagna fiskköttet med skyn.