Helenes Krösatårta
Publicerat:
2013-11-18Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Chokladbotten
- 25gägg
- 30gsocker
- 20gmargarin
- 1mskkakao
- 10gvetemjöl
- 1/2tskvaniljsocker
- 40ggrovhackad mörk choklad (med salmiak)
Ostkaka (ovanpå chokladbotten)
- 100ggrovt tärnad ostkaka, baka gärna med grovt hackad mandel för konsistensen samt försiktigt sötad. Går naturligtvis att köpa färdigbakad.
Hjortronmousse
- 150ggrädde
- 100-150ghjortronsylt
- fruktkött av 3 passionsfrukter
- 2stgelatinblad
Lingonmousse
- 150ggrädde
- 100ghallon
- 75glingonsylt
- florsocker efter smak
- 2stgelatinblad
Lingongelé
- 1dlkoncentrerad lingonsaft
- 1 1/2stgelatinblad
Så lagar du
Använd en springform som är 16 cm i diameter. Jag använder också laminerad plast som en ring inne i formen när tårtan fryses. Det blir lätt att ”klä av” tårtan som behåller en snygg yta. Vill du använda en springform som är 25 cm dubblerar du receptet på chokladbotten men kan behålla samma mängd på moussen, tårtan blir då lite lägre.
Börja med chokladbotten. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i resterande ingredienser. I ugn 200 grader i cirka 8-10 minuter. Den ska precis bli lite torr. Låt kallna.
Hjortronmoussen börjar du med när chokladbotten är kall. Lägg 2 gelatinblad i vatten 5 minuter. Grovhacka ostkaka och lägg ovanpå chokladbotten. Vispa grädden, inte allt för hårt. Värm lätt på lite av hjortronsylten i en kastrull så gelatinbladen löser sig. Blanda i lätt sockrad hjorttronsylt och passionsfrukten i grädden. Häll sist i de lösta gelatinbladen. Rör om. Smaka av och tillsätt florsocker vid behov, men det ska vara ganska syrligt och friskt. Ställ in tårtan i frysen så att understa lagret börjar bli fast i konsistensen cirka 30 minuter.
Lingonmoussen gör du när första mousselagret stelnat. Lägg 2 gelatinblad i vatten i 5 min. Vispa grädden och blanda i finfördelade hallon. Frysta små hallon går lätt att krossa med fingrarna i en bunke. Häll på egenkokt lingonsylt som är syrlig och frisk i smaken. Prova dig fram genom att vid behov tillsätta mer florsocker till moussen med låt den gärna vara frisk och syrlig. Värm lite lingonspad försiktigt i en kastrull och låt gelatinbladen lösa upp sig. Tillsätt gelatinet till moussen och rör om ordentligt. Fyll på lingonmoussen som nästa lager i tårtan. Ställ in i frysen och låt stå minst 30 minuter, gärna längre.
Lingongelén gör du när tårtan stelnat helt och är riktigt kall. Jag tar koncentrerad saft som jag silar med en sked från mina lingonsyltburkar. Värm försiktigt och häll på gelatinbladen som fått stå och dra till sig vatten i 5 minuter. Rör om sakta med sked och när gelén börjar tjockna kan man försiktigt skopa över skedvis på toppen av tårtan. Ställ in tårtan en stund till i frysen så gelén är helt stel när du tar ut tårtan ur formen.
Garnera med mörk choklad av god kvalitet som du smälter försiktigt med lite margarin för att få lite mjukare konsistens. Tårtan kan förvaras flera dagar i frysen och tina den gärna 4-5 timmar i kylen innan den ska serveras. Bäst smakar den när den fortfarande är lite kall.