Helgrillad limelax
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1,5kghel regnbåge eller lax (alt 800 g filé)
- 25gsmör
- 1stlime, skivad
Limerub
- 2stlime
- 20stkorn vitpeppar
- 5stlimeblad, strimlade eller 0,5 dl citrontimjan
- 2mskgrovt salt
Lime- & chilismör
- 75gsmör, rumstempererat
- 1tsksambal oelek
- 2msklime, pressad
- flingsalt
Så lagar du
1. Tänd grillen. Snitta fisken diagonalt på båda sidor med några centimeters mellanrum.
2. Gör limerub och gnid in. Fyll snitten med smörbitar (naturella) och skivad lime.
3. Lägg fisken på en dubbel bit aluminiumfolie, vik ihop som en form runt fisken.
4. Grilla under lock på indirekt värme, cirka 15 minuter för filé och 30–45 minuter för hel fisk beroende på storlek. Har du inte lock på grillen: slå in fisken helt i folie och vänd på den. När köttet släpper från benen är fisken klar.
Limerub
1. Riv det gröna av skalet från limen. Mortla peppar grovt, tillsätt limeskal, limeblad och salt.
2. Mortla tills allt är jämnt fördelat.
Lime- & chilismör
1. Vispa smöret vitt, tillsätt sambal och lime. Smaka av med salt. Om du vill minska på smöret går det bra att använda keso istället. Mixa keson om du inte vill ha med klumparna. Servera till fisken.