Hemgjord vaniljglass

glass med jordgubbar och blåbär i skål

Publicerat:

Tillagningstid:

Inget slår hemgjord glass i sommar! Här bjuder konditorn på ett enkelt grundrecept.

Ingredienser

4portioner

  • 2,5dl
    standardmjölk
  • 1,5dl
    vispgrädde
  • 25g
    honung eller glykos
  • 1
    vaniljstång
  • 120g
    äggula (ca 6 st)
  • 125g
    socker

Om du vill göra stracciatella

  • 75 g smält choklad

Så lagar du

Dag 1

1. Dela vaniljstång och skrapa ur innehållet i en kastrull, lägg även i själva stången (där sitter den mest av smaken).

2. Slå i grädde, mjölk och honung (eller glykos). Koka upp och ta av kastrullen från spisen.

3. Vispa äggulor och socker luftigt. Vispa ner den vispade ägg/socker blandningen i den uppkokta vätskan. Blanda ordentlig och häll tillbaka i kastrullen.

4. Värm upp glassmeten till 83 grader. Sila av och häll glassmeten i en bunke lägg tillbaka vaniljstången i smeten. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.

Dag 2

1. Häll glassmeten i glassmaskinen och kör till den får en krämig konsistens.

2. Servera med dina favorittillbehör.

Tips

Om du vill göra stracciatella, smält chokladen och droppa den i den färdigfrysta glassen strax innan glassmaskinen stängs av.

Dela det här receptet med dina vänner!