Het indisk gryta med chapati

Het indisk gryta med chapati.

Publicerat:

Tillagningstid:

När det är som varmast ute är det gott med en riktigt het gryta. Här lagar Tareq en vegetarisk indisk madras curry som sätter fart på svettningarna. Tillbehör en svalkande yoghurtsås och chapatibröd. Ersätt yoghurten med ett veganskt alternativ så blir hela rätten vegansk.

Ingredienser

4portioner

Indisk gryta

  • ½msk
    gurkmeja
  • 1msk
    korianderfrö
  • 1msk
    spiskummin
  • ½msk
    garam masala
  • 1tsk
    chiliflakes (valfritt)
  • 6klyfta(or)
    vitlök
  • 6cm
    ingefära, färsk
  • 1
    gul lök, stor
  • ½
    chilifrukt
  • 3msk
    olja
  • 6
    potatisar
  • 1
    sötpotatis
  • 1dl
    röda linser
  • 3dl
    krossade tomater
  • ca 3dl
    vatten
  • salt

Svalkande yoghurtsås

  • 3dl
    naturell yoghurt eller vegansk motsvarighet
  • 1
    persika eller nektarin
  • 1msk
    färsk mynta, hackad
  • 1msk
    färsk koriander, hackad
  • 1
    lime, saften

Chapati

  • 4dl
    vetemjöl, gärna fullkorn
  • 1tsk
    salt
  • ca 2dl
    varmt vatten, ca 50 grader

Så lagar du

Indisk gryta

1. Blanda korianderfrö, spiskummin, garam masala och chiliflakes i en skål och ställ åt sidan.

2. Skala lök, vitlök och ingefära och skär ner det i grova bitar. Lägg allt i en bunke tillsammans med en halv chili och mixa samman till en slät massa med hjälp av en stavmixer.

3. Fräs lökblandningen i oljan i cirka 2 minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare ett par minuter.

4. Skala potatis och sötpotatis och skär ner i grova bitar cirka 3x3 cm. Tillsätt samtliga ingredienser till grytan, smaksätt med salt och låt koka under lock tills potatisen är mjuk, ungefär 20 minuter.

Svalkande yoghurtsås

1. Mixa samman allt med en stavmixer. Servera kyld till curryn.

Chapati - ojäst indiskt bröd

1. Rör samman allt och knåda till en jämn och smidig deg. Justera mängden mjöl eller vatten vid behov.

2. Forma till bollar stora som golfbollar och kavla ut dessa mycket tunt, ca 2 mm.

3. Stek de tunna bröden i en het och torr stekpanna på båda sidor. Förvara gärna i en handduk.

Dela det här receptet med dina vänner!