Honungsrostad palsternacka med kolasås

Honungsrostad palsternacka med kolasås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Palsternackan har en naturlig som sötma samtidigt som ger desserten en kryddig ton. Vi väljer att smaksätta vaniljglassen med ett uns av en lite ovanlig ingrediens, tonkabönan.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    ekologiska palsternackor
  • 4msk
    honung
  • 1 ½dl
    äppelmust
  • 3skiva(or)
    smör (supertunna)
  • 4msk
    socker
  • ½dl
    vatten
  • 6msk
    grädde
  • 3msk
    hackade hasselnötter
  • 5dl
    ekologisk vaniljglass
  • ½
    tonkaböna, finriven
  • ½
    strimlat äpple

Så lagar du

1. Tvätta palsternackorna noga, skär av ändan och dela grovt.

2. Lägg palsternackan i botten av en ugnsform och tillsätt äppelmust. Hyvla över tre tunna skivor smör.

3. Baka palsternackorna i 180 grader i 60–70 minuter tills de blivit helt mjuka. Skaka om formen några gånger under bakningen för att glasera rotfrukten gyllene.

4. Rosta de hackade hasselnötterna i ugn ett par minuter tills de får lite färg.

5. Koka upp socker och vatten till karamell utan att röra. Släck med grädde och tillsätt nötterna. Skaka om.

6. Finriv en halv tonkaböna (inte nödvändig, det ger bara en pikant smak) och mixa med glass.

7. Servera palsternackorna med hasselnötskola och glass, samt strimlat äpple överst.

Dela det här receptet med dina vänner!