Honungsrostad palsternacka med kolasås
Publicerat:
2017-10-17Tillagningstid:
Palsternackan har en naturlig som sötma samtidigt som ger desserten en kryddig ton. Vi väljer att smaksätta vaniljglassen med ett uns av en lite ovanlig ingrediens, tonkabönan.
Ingredienser
4portioner
- 4ekologiska palsternackor
- 4mskhonung
- 1 ½dläppelmust
- 3skiva(or)smör (supertunna)
- 4msksocker
- ½dlvatten
- 6mskgrädde
- 3mskhackade hasselnötter
- 5dlekologisk vaniljglass
- ½tonkaböna, finriven
- ½strimlat äpple
Så lagar du
1. Tvätta palsternackorna noga, skär av ändan och dela grovt.
2. Lägg palsternackan i botten av en ugnsform och tillsätt äppelmust. Hyvla över tre tunna skivor smör.
3. Baka palsternackorna i 180 grader i 60–70 minuter tills de blivit helt mjuka. Skaka om formen några gånger under bakningen för att glasera rotfrukten gyllene.
4. Rosta de hackade hasselnötterna i ugn ett par minuter tills de får lite färg.
5. Koka upp socker och vatten till karamell utan att röra. Släck med grädde och tillsätt nötterna. Skaka om.
6. Finriv en halv tonkaböna (inte nödvändig, det ger bara en pikant smak) och mixa med glass.
7. Servera palsternackorna med hasselnötskola och glass, samt strimlat äpple överst.