Höstig äppeltårta
Publicerat:
2021-10-01Tillagningstid:
Ingredienser
8 - 10portioner
Äppelvolanger
- 1stäpple stort
Hasselnötsbotten
- 95 gsmör
- 220gströsocker
- 95ghasselnötsmjöl (eller fint malda hasselnötter)
- 90 gvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 1/2tsksalt
- 6 stäggvitor
Äppelkompott
- 2stäpplen stora
- 2mskfarinsocker
- 2msksmör
- kanel
Fyllning och montering
- 1burk(ar)karamelliserad mjölk
- 6-7dlvispgrädde
- havssalt
Så lagar du
Äppelvolanger
1. Hyvla ett stort äpple runt med en mandolin, ca 1-2 mm. Torka i ungen ca 30 minuter på 110 grader varmluft eller 130 under- och över värme. Vänd på äpplena efter halva tiden.
Hasselnötsbotten
1. Om du ska använda hela hasselnötter, börja med att sätta ugnen på 150 grader. Rosta nötterna tills skalet börjar släppa, ca 10 min. Skala hasselnötterna och kör dem fint i en matberedare.
2. Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion.
3. Smöra och bröa en springform (20 cm i diameter).
4. Bryn smöret på medelhög värme. Smöret ska vara gyllene och dofta nötigt så att det ger karaktär till kakan och mjölkproteinet fastnat ordentligt i botten. Låt svalna av ordentligt.
5. Blanda alla torra ingredienser och blanda sen med äggvitan (vitorna ska inte ha vispats innan).
6. Tillsätt smöret i smeten.
7. Häll i smeten i springformen och baka kakan i cirka 25-30 minuter tills kakan inte längre vobblar. Ta ut och låt svalna.
Äppelkompott
1. Skala äpplena och dela i mindre bitar. Stek tillsammans med alla ingredienser tills äpplena är lite mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.
Montering
1. Vispa grädden lätt.
2. Dela botten i 3 lika delar.
3. Fyll första lagret med äppelkompotten. Fyll sedan andra lagret med den karamelliserade mjölken och strö över lite havssalt. Lägg lite grädde på detta lager.
4. Lägg på sista botten och stryk upp tårtan med grädde.
5. Spritsa en gräddkant runt tårtan och spritsa sen på valfritt sätt ovansidan på tårtan. Dekorera med äppelvolangerna.