Jespers tunnbröd
Ingredienser
10portioner
- 300gfilmjölk
- 40gmörk sirap
- 60gsurdeg (vete eller råg)
- 10gjäst
- 30gsmör
- 260gvetemjöl
- 80gkornmjöl
- 1krmmalen anis
- 1krmmalen fänkål
- 12gsalt
- 230gkokt, pressad potatis
- rejält med mjöl till utbakningen
Så lagar du
1. Smula ner jästen i filmjölken och rör om ordentligt.
2. Tillsätt alla andra ingredienser utom saltet och knåda i ca 10 minuter i en maskin.
3. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3–4 minuter. Lägg degen i en smord plastlåda eller bunke med lock och låt den vila i ca 2 timmar.
4. Sätt på ugnen på högsta temperatur med en baksten eller dubbla plåtar. Använd inte varmluft på ugnen, utan låt ugnen och plåtarna bli riktigt varma.
5. Dela degen i önskade storlekar (ca 100 g). Kavla ut degstycket riktigt tunt med en naggkavel. Om vanlig kavel används så se till att nagga kakan ordentligt.
6. Grädda tunnbrödet i ca 5–7 minuter beroende på ugn och temperatur. Ta ut tunnbrödet och låt det svalna på galler.