Jordgubbstårta med pistagebotten

två bilder: en tårta med med maränger och jordgubbar och blåbär på toppen, och samma dessert varvad i ett glas.

Publicerat:

Tillagningstid:

Härligt sommartårta med nötig botten och krämig vaniljgrädde. En perfekt avslutning på midsommarbuffén eller andra sommarfester!

Ingredienser

Pistage Dacquoise

  • 100g
    strösocker
  • 125g
    äggvita (ca 4 ägg)
  • 30g
    mjöl
  • 85g
    pistagenötter (utan skal)
  • 50g
    florsocker

Vaniljkräm

  • 2dl
    standardmjölk
  • 1/3
    vaniljstång
  • 2
    äggulor
  • 1,5msk
    maizenamjöl
  • 40g
    strösocker
  • 80g
    smör
  • rivna skalet från en citron (bara det gula av skalet, det vita är beskt)

Vaniljgrädde

  • 1
    sats vaniljkräm
  • 2dl
    vispgrädde

Topping

  • jordgubbar
  • 100g
    vit choklad

Så lagar du

Pistage Dacquoise

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvita och strösocker till en maräng.

2. Skala och mixa pistagenötterna till ett grovt pulver. Blanda därefter pistagepulver med mjöl och florsocker. Sikta och vänd ner den mixade blandningen i marängen med en gummiskrapa.

3. Spritsa upp bottnarna med slät tyll eller lägg upp i önskad form. Grädda i 15-20 minuter.

Vaniljkräm

1. Häll mjölken i en kastrull och dela den halva vaniljstången på längden, skrapa ur fröna i mjölken och lägg även i den urskrapade vaniljstången (i höljet sitter massor av smak).

2. Gör ett uppkok och låt mjölk/vanilj blandningen stå och dra i 2 timmar, gärna i kylen över natten.

3. Koka upp mjölk/vaniljblandningen igen och ta upp vaniljstången ur mjölk/vaniljblandningen. Vispa ihop äggula, maizena och socker till en slät smet. Tillsätt mjölk/vaniljblandningen i smeten, vispa väl.

4. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten börjar koka.  Passera krämen genom en sil eller sikt tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen.

5. Häll upp krämen i en burk med lock och ställ den i kylen. Kan förvaras i kylen 3-4 dagar.

Vaniljgrädde

Vispa grädden fluffig och blanda den med den kalla vaniljkrämen.

Rostad vit choklad

1. Lägg bakmatta eller bakpapper på en plåt. Riv den vita chokladen grovt och fördela på plåten.

2. Rosta i ugnen 5-10 minuter i 175 graders värme.

Montering

Varva pistage dacquoise, vaniljgrädde och jordgubbar till en tårta, trifle eller som portionsdessert i glas. Toppa med rostad vit choklad och bär.

Dela det här receptet med dina vänner!