Jordgubbstårta med pistagebotten
Publicerat:
2016-06-22Tillagningstid:
Ingredienser
Pistage Dacquoise
- 100gströsocker
- 125gäggvita (ca 4 ägg)
- 30gmjöl
- 85gpistagenötter (utan skal)
- 50gflorsocker
Vaniljkräm
- 2dlstandardmjölk
- 1/3vaniljstång
- 2äggulor
- 1,5mskmaizenamjöl
- 40gströsocker
- 80gsmör
- rivna skalet från en citron (bara det gula av skalet, det vita är beskt)
Vaniljgrädde
- 1sats vaniljkräm
- 2dlvispgrädde
Topping
- jordgubbar
- 100gvit choklad
Så lagar du
Pistage Dacquoise
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvita och strösocker till en maräng.
2. Skala och mixa pistagenötterna till ett grovt pulver. Blanda därefter pistagepulver med mjöl och florsocker. Sikta och vänd ner den mixade blandningen i marängen med en gummiskrapa.
3. Spritsa upp bottnarna med slät tyll eller lägg upp i önskad form. Grädda i 15-20 minuter.
Vaniljkräm
1. Häll mjölken i en kastrull och dela den halva vaniljstången på längden, skrapa ur fröna i mjölken och lägg även i den urskrapade vaniljstången (i höljet sitter massor av smak).
2. Gör ett uppkok och låt mjölk/vanilj blandningen stå och dra i 2 timmar, gärna i kylen över natten.
3. Koka upp mjölk/vaniljblandningen igen och ta upp vaniljstången ur mjölk/vaniljblandningen. Vispa ihop äggula, maizena och socker till en slät smet. Tillsätt mjölk/vaniljblandningen i smeten, vispa väl.
4. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten börjar koka. Passera krämen genom en sil eller sikt tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen.
5. Häll upp krämen i en burk med lock och ställ den i kylen. Kan förvaras i kylen 3-4 dagar.
Vaniljgrädde
Vispa grädden fluffig och blanda den med den kalla vaniljkrämen.
Rostad vit choklad
1. Lägg bakmatta eller bakpapper på en plåt. Riv den vita chokladen grovt och fördela på plåten.
2. Rosta i ugnen 5-10 minuter i 175 graders värme.
Montering
Varva pistage dacquoise, vaniljgrädde och jordgubbar till en tårta, trifle eller som portionsdessert i glas. Toppa med rostad vit choklad och bär.