Jordgubbstarte med pistage och lime

Jordgubbstarte.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

I Jespers Långströms vackra tarte döljer sig frisk lime och smakrika pistagenötter. Bjud på som en vacker avslutning på sommarmiddagen.

Ingredienser

15portioner

Till garnering

  • ca 1liter
    jordgubbar
  • pistagenötter
  • myntablad
  • maränger

Sockerdeg

  • 150g
    normal saltat smör, rums tempererat
  • 60g
    florsocker
  • 1st
    ägg
  • 60g
    finriven mandel
  • 1krm
    salt
  • 1 knivsudd
    muskotnöt, riven
  • 250g
    vetemjöl

Pistagekaka

  • 130g
    smör, normalsaltat
  • 140g
    strösocker(1)
  • 50g
    pistagenötter, hackade/mixade
  • 65g
    vetemjöl
  • 2g
    salt
  • 2g
    bakpulver
  • 2st
    ägg, 100 g

Limekräm

  • 2g
    gelatinblad
  • 50g
    strösocker(2)
  • 2st
    ägg
  • 60g
    limesaft, pressad
  • 1st
    rivet skal av lime, bara det gröna, det vita blir bittert
  • 50g
    strösocker
  • 75
    osaltat smör, rumstempererat

Marängstavar

  • 1
    äggvita
  • 50g
    socker
  • torkade hallon/hallonpulver

Så lagar du

Sockerdeg

1. Blanda alla ingredienser till en deg. Platta ut degen och lägg den i kylen ca 30 minuter. Smörj en form som är ca 22-24 cm i diameter.

2. Fodra formen med sockerdegen, nagga den i botten och ställ formen i frysen i ca 30 minuter. Grädda pajformen på 200 grader (direkt från frysen). Grädda tills formen fått lite färg ca 7-10 minuter. Formen ska ha fått lite färg, men inte för mycket

Pistagekaka

1. Hacka och mixa pistagenötterna till en massa. Vispa smöret och sockret fluffigt och vitt.

2. Rör i ägget. Blanda i vetemjöl, salt, pistagemassa och bakpulver och rör tills smeten blir ”slät”. Spritsa ut fyllningen i den fodradebakade formen och grädda på 180-190 grader i ca 10-12 minuter tills kakan fått lite mörkare färg.

Limekräm

1. Lägg gelatinet iskallt vatten i ca 10 minuter. Vispa ägg och strösocker (1) vitt och luftigt.

2. Koka upp strösocker(2), limesaft och limeskal. Häll den varma blandningen över den uppvispade strösocker och äggblandningen.

3. Blanda ordentligt med visp. Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp till 83 grader. Häll över krämen i en rostfri bunke och låt den svalna till ca 60 grader.

4. Krama vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem i krämen. Rör om tills krämen blir slät. Tag en stavmixer och mixa ner smöret i smeten tills den blir slät och inga klumpar finns.

5. Spritsa eller häll limekrämen ovanpå pistagekakan. När limekrämen satt sig så kan man ösa på rejält med jordgubbar som doppats i sockerlag. Dekorera med pistagenötter, myntablad och eventuellt maränger.

Marängstavar

1. Vispa en äggvita lätt.

2. Tillsätt socker och fortsätt vispa till en fast maräng.

3. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa små strängar med en liten, slät tyll.

4. Krossa torkade hallon till smulor och strö dem ovanpå marängen.

5. Grädda i 80 grader i ca 6-7 timmar.

Dela det här receptet med dina vänner!