Jordgubbstarte med pistage och lime
Publicerat:
2020-05-19Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
15portioner
Till garnering
- ca 1literjordgubbar
- pistagenötter
- myntablad
- maränger
Sockerdeg
- 150gnormal saltat smör, rums tempererat
- 60gflorsocker
- 1stägg
- 60gfinriven mandel
- 1krmsalt
- 1 knivsuddmuskotnöt, riven
- 250gvetemjöl
Pistagekaka
- 130gsmör, normalsaltat
- 140gströsocker(1)
- 50gpistagenötter, hackade/mixade
- 65gvetemjöl
- 2gsalt
- 2gbakpulver
- 2stägg, 100 g
Limekräm
- 2ggelatinblad
- 50gströsocker(2)
- 2stägg
- 60glimesaft, pressad
- 1strivet skal av lime, bara det gröna, det vita blir bittert
- 50gströsocker
- 75osaltat smör, rumstempererat
Marängstavar
- 1äggvita
- 50gsocker
- torkade hallon/hallonpulver
Så lagar du
Sockerdeg
1. Blanda alla ingredienser till en deg. Platta ut degen och lägg den i kylen ca 30 minuter. Smörj en form som är ca 22-24 cm i diameter.
2. Fodra formen med sockerdegen, nagga den i botten och ställ formen i frysen i ca 30 minuter. Grädda pajformen på 200 grader (direkt från frysen). Grädda tills formen fått lite färg ca 7-10 minuter. Formen ska ha fått lite färg, men inte för mycket
Pistagekaka
1. Hacka och mixa pistagenötterna till en massa. Vispa smöret och sockret fluffigt och vitt.
2. Rör i ägget. Blanda i vetemjöl, salt, pistagemassa och bakpulver och rör tills smeten blir ”slät”. Spritsa ut fyllningen i den fodradebakade formen och grädda på 180-190 grader i ca 10-12 minuter tills kakan fått lite mörkare färg.
Limekräm
1. Lägg gelatinet iskallt vatten i ca 10 minuter. Vispa ägg och strösocker (1) vitt och luftigt.
2. Koka upp strösocker(2), limesaft och limeskal. Häll den varma blandningen över den uppvispade strösocker och äggblandningen.
3. Blanda ordentligt med visp. Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp till 83 grader. Häll över krämen i en rostfri bunke och låt den svalna till ca 60 grader.
4. Krama vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem i krämen. Rör om tills krämen blir slät. Tag en stavmixer och mixa ner smöret i smeten tills den blir slät och inga klumpar finns.
5. Spritsa eller häll limekrämen ovanpå pistagekakan. När limekrämen satt sig så kan man ösa på rejält med jordgubbar som doppats i sockerlag. Dekorera med pistagenötter, myntablad och eventuellt maränger.
Marängstavar
1. Vispa en äggvita lätt.
2. Tillsätt socker och fortsätt vispa till en fast maräng.
3. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa små strängar med en liten, slät tyll.
4. Krossa torkade hallon till smulor och strö dem ovanpå marängen.
5. Grädda i 80 grader i ca 6-7 timmar.