Kaffeost
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
10portioner
- 10literopastöriserad råmjölk
- 3tskostlöpe
- smör eller margarin
Så lagar du
1. Värm mjölken i en stor kastrull, till 37 grader. Tillsätt ostlöpen och rör om ordentligt i ca 4-5 minuter.
2. Låt mjölken stå på den avslagna kokplattan i 45 min-1 timme, utan att röra den.
3. Slå på plattan och värm återigen upp mjölken. Denna gång nästan till kokpunkt (obs, får ej koka).
4. Samla ihop ostmassan till en stor klump med en hålslev. Lägg klumpen i en stor sil. Pressa ut så mycket vätska som möjligt med händerna.
5. Lägg en tallrik med tyngd ovanpå (exempelvis en mortel). Låt stå svalt och vattna ur i 3-4 timmar.
6. Forma klumpen till en ca 3 cm tjock kaka. Placera kakan på en smord form. Grädda i 225 grader i ugn, 20-25 minuter. Låt osten svalna.
Kaffeost går utmärkt att frysa ner och spara till festliga tillfällen. Den njutes bäst på detta sätt: Fyll ungefär en tredjedel av kaffekoppen med finskuren kaffeost och lite strösocker. Häll på hett kaffe så att det täcker osten. Drick upp kaffet låt osten ligga kvar. Häll på en påtår och vänta på den kulinariska finalen. Drick upp kaffet och njut allra sist med hjälp av skeden av kaffeosten. Gnisslar det mellan tänderna är osten som den ska!
Kock: Hjördis Johansson