Kanafi
Publicerat:
2021-01-11Ingredienser
8 - 10portioner
- 200gsmör
- 1paketkanafideg
- 750gricotta
- 250 gfärsk getost eller nablus
- 1dlpistagenötter, grovt hackade
Sockerlag
- 2 1/2dlvatten
- 2 1/2dlströsocker
- 3mskfärskpressad citronsaft
- 1tskrosenvatten
Så lagar du
1. Värm ugnen till 175 grader, varmluft.
2. Blanda vatten, socker och citronsaft till sockerlagen i en liten kastrull och koka ihop tills sockret smälter. Låt svalna och tillsätt rosenvattnet.
3. Smält smöret. Skär kanafidegen i cirka 5 cm breda remsor och lägg i en bunke. Finfördela degen så att trådarna delar på sig. Häll över det smälta smöret och jobba in det försiktigt i degen – mjukt och lätt! Om man inte tar med den grumliga bottensatsen i kastrullen så är risken för klumpar mindre. Ställ åt sidan.
4. Häll bort vätskan från ricottan och lägg den i ett durk slag så att den får rinna av en stund. Riv osten och blanda den med ricottan i en bunke.
5. Lägg hälften av kanafidegen i en ugnsform. Pressa ner degen i formen. Lägg ostmassan ovanpå och toppa med resten av degen.
6. Grädda först kakan i 30 minuter täckt med aluminium folie. Ta sedan av folien och grädda i ytterligare ungefär 40 minuter.
7. Ta ut kakan och slå den rumsvarma sockerlagen över den nygräddade och varma kakan. Dekorera med pistagenötter och servera direkt.