Kanelbullar
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
- 50gjäst
- 5dlmjölk, fingervarm
- 2-3tskkardemummakärnor, nystötta
- 1tsksalt
- 1dlströsocker eller vit sirap
- 2stägg (varav 1 st till pensling)
- 850gvetemjöl + till utbakning
- 150gsmör, mjukt
- 150gsmör (fyllning)
- 1dlströsocker (fyllning)
- 1-2mskkanel (fyllning)
Topping
- pärlsocker eller flagad mandel
Så lagar du
1. Smula ner jästen i en degbunke, blanda ut den med mjölk. Tillsätt kardemumma, salt, socker, ägg, och mjöl. Arbeta degen smidig cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand, klicka i smör under tiden. Låt jäsa under duk cirka 45 minuter.
2. Ta upp degen på bakbordet, knåda och dela i 2. Baka ut till önskad form (se nedan). Låt jäsa under duk 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg, strö på valfri topping. Grädda på mittenfalsen cirka 10 minuter tills bullarna har fin färg och känns lätta. Låt svalna på galler under duk.
För snäckor (stora)
Kavla ut till en platta, cirka 45x30 cm, bred på smör, strö på socker och kanel. Rulla ihop till en längd och skär i 10 bitar. Lägg i stora bullformar.
Snurror
Kavla ut till en stor platta, cirka 20x50 cm. Bred på smör, strö på socker och kanel, vik degen dubbel. Dela i 10 bitar, cirka 2 cm breda strimlor, skär ett snitt mitt på, nästan hela vägen och tvinna dem runt varandra. Snurra ihop degen till en knut. Lägg i formar.
Längder
Gör som snäckor fram till att de ska delas. Lägg degrullarna på bakpappersklädd plåt, klipp jack nästan igenom och vik varannan åt höger respektive vänster. Låt jäsa och pensla som ovan, grädda i ugnens nederdel på 200 grader, cirka 20 minuter.