Tareqs kalljästa kanelbullar

Några kanellbullar på en plåt.

Publicerat:

Tillagningstid:

De är helt enkelt helt underbara! Behövs inte fler ord. Kanelbullarna kalljäses i kylskåp över natten.

Ingredienser

16 - 20portioner

Vetedeg

  • 50g
    jäst
  • 2dl
    socker
  • 5dl
    vatten, kallt
  • 1msk
    kardemummakärnor, grovt krossade
  • 2
    ägg
  • 1kg
    ekologiskt vetemjöl special, ca 17½ dl
  • 200g
    smör
  • 2tsk
    havssalt

Kanelbullar

  • 1sats(er)
    vetedeg, se ovan
  • ca 200g
    smör, rumstempererat
  • ca 2dl
    socker
  • ca 2msk
    kanel, malen
  • 1-2
    ägg
  • pärlsocker

Så lagar du

Vetedeg

1. Lös upp jäst och socker i kallt vatten och tillsätt kardekummakärnor och ägg. Vispa samman ingredienserna och tillsätt sedan mjölet. Knåda samman i degblandare på låg hastighet i 6 minuter.

2. Tillsätt rumstempererat smör, ca 1 msk i taget och låt smöret arbetas in i degen. Tillsätt salt och öka hastigheten på degblandaren. Knåda ytterligare ca 5 minuter.

3. Lägg degen i en bunke och täck över med plastfilm. Kalljäs degen i kyl över natten, eller minst 12 timmar.

4. Lägg upp den kalla degen på ett mjölat bakbord och arbeta snabbt innan den blir rumsvarm. Då det är mycket smör i degen så blir den mjuk och svårarbetad om den hinner bli för varm.

Kanelbullar

1. Värm ugnen till 240 grader, varmluft (för kanellängd 200 grader, varmluft)

2. Kavla ut degen till en ca 5 mm tjock platta. Bred på generöst med smör, mycket socker och pudra på massor av kanel. Rulla ihop till en rulle.

3. Skär ut kanelbullar (eller klipp till en längd). Lägg på en plåt och täck över med en ren handduk. Låt jäsa till dubbel storlek och pensla sedan med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.

4. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter (kanellängd i ca 20 minuter).

Dela det här receptet med dina vänner!