Kaneriska Papas arugadas med mojosåser
Publicerat:
2024-09-26Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kgsmå fasta potatisar
- 1dlsalt (gärna havssalt)
Mojo rojo (röd sås)
- 2ströda paprikor
- 1-2ströda chili (valfritt)
- 1-2klyfta(or)vitlök
- 1skiva(or)vitt bröd eller 0,5 dl ströbröd (jag tog ströbröd)
- 2tsktsk paprikapulver
- 1tskspiskummin
- 2mskvitvinsvinäger
- ca 1/2dlolivolja
- salt och peppar
Mojo verde (grön sås)
- 2stgröna paprikor
- 1knippa(or)koriander eller persilja (jag mixade båda sorter i min sås)
- 1-2stgröna chili (valfritt)
- 1-2stvitlök
- 1skiva(or)vitt bröd eller 0,5 dl ströbröd
- 1tskspiskummin
- 2mskvitvinsvinäger
- ca 1/2dlolivolja
- salt och peppar
Så lagar du
Börja med såserna. Paprikorna får du gärna grilla i ugnen, inte ett måste men det blir så gott med lite rökighet och sötman från paprikan kommer fram ordentligt när det grillas. Lägg på ett galler, grilla mitt i ugnen på 225°, gärna med grillfunktion på tills skalet svartnar, ca 15 min. Låt svalna, skala och kärna ur paprikorna. Det är ok om du inte lyckas dra av all skal, allting ska ändå mixas. Gör en sås i taget, lägg alla ingredienser till varje sås i en mixer och mixa såsen slät. Börja med den mindre mängd olivolja och känn efter om det behövs mer, såsen ska varken vara rinning eller tjock i konsistensen. Låt såserna gotta sig en stund i kylen innan servering. De klarar sig fint i kylen i 4-5 dagar. Potatisarna: Lägg potatisarna och salt i en kastrull, häll vatten tills det precis täcker potatisarna. Koka upp och låt puttra tills potatisarna mjuknar. Sila av och lägg sedan i en torr stekpanna, stek på medelvärde tills potatisarna känns torra och lite skrynkliga. Servera med dippsåserna.