Kaneriska Papas arugadas med mojosåser

sås potatis på bricka

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1kg
    små fasta potatisar
  • 1dl
    salt (gärna havssalt)

Mojo rojo (röd sås)

  • 2st
    röda paprikor
  • 1-2st
    röda chili (valfritt)
  • 1-2klyfta(or)
    vitlök
  • 1skiva(or)
    vitt bröd eller 0,5 dl ströbröd (jag tog ströbröd)
  • 2tsk
    tsk paprikapulver
  • 1tsk
    spiskummin
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • ca 1/2dl
    olivolja
  • salt och peppar

Mojo verde (grön sås)

  • 2st
    gröna paprikor
  • 1knippa(or)
    koriander eller persilja (jag mixade båda sorter i min sås)
  • 1-2st
    gröna chili (valfritt)
  • 1-2st
    vitlök
  • 1skiva(or)
    vitt bröd eller 0,5 dl ströbröd
  • 1tsk
    spiskummin
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • ca 1/2dl
    olivolja
  • salt och peppar

Så lagar du

Börja med såserna. Paprikorna får du gärna grilla i ugnen, inte ett måste men det blir så gott med lite rökighet och sötman från paprikan kommer fram ordentligt när det grillas. Lägg på ett galler, grilla mitt i ugnen på 225°, gärna med grillfunktion på tills skalet svartnar, ca 15 min. Låt svalna, skala och kärna ur paprikorna. Det är ok om du inte lyckas dra av all skal, allting ska ändå mixas. Gör en sås i taget, lägg alla ingredienser till varje sås i en mixer och mixa såsen slät. Börja med den mindre mängd olivolja och känn efter om det behövs mer, såsen ska varken vara rinning eller tjock i konsistensen. Låt såserna gotta sig en stund i kylen innan servering. De klarar sig fint i kylen i 4-5 dagar. Potatisarna: Lägg potatisarna och salt i en kastrull, häll vatten tills det precis täcker potatisarna. Koka upp och låt puttra tills potatisarna mjuknar. Sila av och lägg sedan i en torr stekpanna, stek på medelvärde tills potatisarna känns torra och lite skrynkliga. Servera med dippsåserna.

Dela det här receptet med dina vänner!