Kantarellpaj i quinoaskal
Publicerat:
2016-01-26Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Pajskal
- 2dlquinoa, okokt
- 3 1/2 dlvatten (till att koka quinoan)
- 3/4dlpsylliumhusk / psylliumfröskal
- 1 1/2dlrismjöl
- 1/4dlkallt vatten (till pajdegen)
- 1dlkallpressad rapsolja + 1 tsk till pajformen
- 2krmsalt
Svampfyllning
- 500gfärsk svamp, gärna kantareller uppblandat med lite shiitake
- 2mskkallpressad rapsolja
- 2dlhavregrädde
- 2mskfärsk rosmarin, finhackad
- 1krmsalt
- 1vitlöksklyfta, pressad
- 1/2tskmalen muskot (gärna färskriven)
- 1mininypa torkad chili
Så lagar du
Pajskal
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg quinoa och vattnet till quinoan i en kastrull, koka upp, sänk sedan till medelvärme och koka under lock tills mjukt och fluffigt, ca 14 min. Lägg färdig quinoa i en stor skål.
3. Tillsätt alla övriga pajskalsingredienser i skålen och blanda väl. Det kommer att se smuligt ut men prova att pressa upp blandningen mot skålens kant så ser du att den fastnar.
4. Olja in en standard pajskalsform med löstagbar kant med 1 tsk rapsolja på en bit hushållspapper och pressa sedan ut pajdegen jämnt i hela formens botten, kanter och ända upp till sidornas slut. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Håll ett litet vakande öga den sista stunden. Pajskalet skall bli gyllene.
5. Dra med en vass kniv hela vägen runt mellan pajskalets och formens kant. Spänn sedan av pajformskanten.
Svampfyllning
1. Rensa och dela svampen i lika stora (rätt så väl tilltagna) bitar.
2. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och tillsätt svampen. Ovanpå svampen strösslar du muskot, salt, pressad vitlök, chili och rosmarin.Viktigt när man steker svamp är att inte störa den för mycket utan hellre lägga den i pannan, vänta 1 min och sedan kika försiktigt under en svamp. Är den gyllene undertill vänder du alla annars väntar du ytterligare en stund. Fortsätt såhär tills svampen är gyllene på alla sidor och tillsätt sedan havregrädde. Låt puttra samman i 2-4 min och ta sedan ifrån värmen.
3. Häll svampfyllningen i det nygräddade skalet och strössla över lite extra färsk rosmarin.