Kantarellpaj i quinoaskal

Kantarellpaj i quinoaskal

Publicerat:

Tillagningstid:

Quinoapajskalet är ofantligt gott, kantarellstuvningen ljuvlig. Rismjölet gör pajskalet krispigt så byt helst inte ut det mot någon annan sort.

Ingredienser

8portioner

Pajskal

  • 2dl
    quinoa, okokt
  • 3 1/2 dl
    vatten (till att koka quinoan)
  • 3/4dl
    psylliumhusk / psylliumfröskal
  • 1 1/2dl
    rismjöl
  • 1/4dl
    kallt vatten (till pajdegen)
  • 1dl
    kallpressad rapsolja + 1 tsk till pajformen
  • 2krm
    salt

Svampfyllning

  • 500g
    färsk svamp, gärna kantareller uppblandat med lite shiitake
  • 2msk
    kallpressad rapsolja
  • 2dl
    havregrädde
  • 2msk
    färsk rosmarin, finhackad
  • 1krm
    salt
  • 1
    vitlöksklyfta, pressad
  • 1/2tsk
    malen muskot (gärna färskriven)
  • 1
    mininypa torkad chili

Så lagar du

Pajskal

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Lägg quinoa och vattnet till quinoan i en kastrull, koka upp, sänk sedan till medelvärme och koka under lock tills mjukt och fluffigt, ca 14 min. Lägg färdig quinoa i en stor skål.

3. Tillsätt alla övriga pajskalsingredienser i skålen och blanda väl. Det kommer att se smuligt ut men prova att pressa upp blandningen mot skålens kant så ser du att den fastnar.

4. Olja in en standard pajskalsform med löstagbar kant med 1 tsk rapsolja på en bit hushållspapper och pressa sedan ut pajdegen jämnt i hela formens botten, kanter och ända upp till sidornas slut. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Håll ett litet vakande öga den sista stunden. Pajskalet skall bli gyllene.

5. Dra med en vass kniv hela vägen runt mellan pajskalets och formens kant. Spänn sedan av pajformskanten.

Svampfyllning

1. Rensa och dela svampen i lika stora (rätt så väl tilltagna) bitar.

2. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och tillsätt svampen. Ovanpå svampen strösslar du muskot, salt, pressad vitlök, chili och rosmarin.Viktigt när man steker svamp är att inte störa den för mycket utan hellre lägga den i pannan, vänta 1 min och sedan kika försiktigt under en svamp. Är den gyllene undertill vänder du alla annars väntar du ytterligare en stund. Fortsätt såhär tills svampen är gyllene på alla sidor och tillsätt sedan havregrädde. Låt puttra samman i 2-4 min och ta sedan ifrån värmen.

3. Häll svampfyllningen i det nygräddade skalet och strössla över lite extra färsk rosmarin.

Dela det här receptet med dina vänner!