Karamell-kladdkaka med brynt smör

Karamellkladdkaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Kladdkakan, ett av Sveriges mest populära och kändaste bakverk. Denna variant består av två lager, karamellbotten och kladdkaka. Smaksatt med brynt smör. Visst låter det som en vinnande kombination! Dekorera gärna med ätbara blommor för en extra piff.

Ingredienser

Karamellbotten

  • 2 1/2dl
    vetemjöl
  • 1dl
    socker
  • 2dl
    ljus sirap
  • 1/2msk
    vaniljsocker
  • 1tsk
    bakpulver
  • 100g
    kallt smör

Kladdkaka

  • 2st
    ägg
  • 2 1/2tsk
    vaniljsocker
  • 4msk
    kakao
  • 100g
    smör
  • 3dl
    socker
  • 1 1/2dl
    mjöl
  • 3dl
    färska bär
  • eventuellt ätbara blommor och mynta för dekoration

Så lagar du

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till bottnen. Nyp till sist i smöret.
  2. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda i ugn cirka 10 minuter tills botten fått en gyllebrun färg.
  3. Gör kladdkakan. Bryn smöret. Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna. Häll i smeten i pajskalet. Grädda i ytterligare 20 minuter tills kladdkakan är färdig, men fortfarande kladdig.
  4. Dekorera med blåbär och eventuellt ätbara blommor.

Dela det här receptet med dina vänner!