Karamell-kladdkaka med brynt smör
Publicerat:
2022-06-08Tillagningstid:
Kladdkakan, ett av Sveriges mest populära och kändaste bakverk. Denna variant består av två lager, karamellbotten och kladdkaka. Smaksatt med brynt smör. Visst låter det som en vinnande kombination! Dekorera gärna med ätbara blommor för en extra piff.
Ingredienser
Karamellbotten
- 2 1/2dlvetemjöl
- 1dlsocker
- 2dlljus sirap
- 1/2mskvaniljsocker
- 1tskbakpulver
- 100gkallt smör
Kladdkaka
- 2stägg
- 2 1/2tskvaniljsocker
- 4mskkakao
- 100gsmör
- 3dlsocker
- 1 1/2dlmjöl
- 3dlfärska bär
- eventuellt ätbara blommor och mynta för dekoration
Så lagar du
- Blanda ihop alla ingredienserna till bottnen. Nyp till sist i smöret.
- Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda i ugn cirka 10 minuter tills botten fått en gyllebrun färg.
- Gör kladdkakan. Bryn smöret. Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna. Häll i smeten i pajskalet. Grädda i ytterligare 20 minuter tills kladdkakan är färdig, men fortfarande kladdig.
- Dekorera med blåbär och eventuellt ätbara blommor.