Kimchi på kålrot
Publicerat:
2020-10-15Kimchi innehåller både C-vitamin och mjölksyrebakterier. Testa som tillbehör till asiatisk mat, eller på mackan eller burgaren.
Ingredienser
- 1500gkålrot
- 3mskjodfritt havssalt
- 4klyfta(or)vitlök, rivna
- 1dllökjuice, mixa en gul lök med en skvätt vatten
- 1tskingefära, riven
- 2salladslökar, grovt strimlade
- 1msksocker
- 1mskfisksås
- 3röda chilifrukter, hackade
Så lagar du
1. Skala och kuba ner kålroten grovt.
2. Blanda med saltet i en bunke arbeta med händerna. Salta ur 7-8 timmar.
3. Skölj bort överskottsaltet.
4. Riv ner ingefära och vitlök direkt i bunken.
5. Tillsätt den finhackade chilin, salladslöken, lökjuicen, fisksåsen och sockret.
6. Arbeta runt ordentligt med händerna.
7. Fyll upp på steriliserad glasburk med tättslutande lock och packa den hårt med handen eller träslev.
8. Fyll på med 2%-ig saltlag om vätskenivån sjunker.
9. Låt stå 1-2 veckor i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylskåp.
Tips
Oöppnad burk håller i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad.