Kladdkaka med lingon och salt kolaglass
Publicerat:
2016-03-16Tillagningstid:
Kocken själv kallar den för "den inkluderande kladdkakan", eftersom den är fri från både gluten och laktos och passar alla tillfällen. Nyckeln till framgång är bland annat en choklad av hög kvalitet. Kakans luftighet kommer från den vispade äggvitan, som dessutom ger kakan en fin yta.
Ingredienser
Kladdkaka
- 200gsmör, laktosfritt
- 200gsocker
- 200gmörk choklad, hög kvalitet
- 90gäggula
- 150gäggvita
Salt kolaglass
- 1litervaniljglass, laktosfri
- 4msksocker
- 1dlgrädde, laktosfri
- flingsalt
Övriga ingredienser
- 3dlfrysta lingon
- 1mskflorsocker
Så lagar du
Kladdkaka
1. Smält smör och tillsätt socker och choklad. Rör tills chokladen har löst sig.
2. Slå chokladblandningen över äggulan och vispa noggrant. Slå tillbaka blandningen i kastrull.
3. Vispa äggvitan hård och vänd sedan in i chokladsmeten.
4. Häll upp smeten i en smörad och med kakao pudrad springform.
5. Baka i 180 grader i varmluftsugn i ca 25 min.
Lingon
1. Pudra frysta lingon med florsocker och låt tina i kyl.
Salt kolaglass
1. Koka upp sockret med lite vatten. Låt karamelliseras och släck med grädden.
2. Smaka av kolan med havssalt och kyl.
3. Vi servering mixas glassen väldigt hastigt med kolasås. Alternativt kan kolasåsen serveras till glass och kaka.