Klassisk fransk löksoppa
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 4ststora gula lökar
- 2stklyftor vitlök
- 1mskolivolja
- 2msksmör
- 1stlagerblad
- 2dlkycklingfond ej koncentrat
- 5dlvatten
- 4stskivor grovt bröd
- 100griven Gruyère- eller lagrad Grevéost
några blad färsk timjan
salt och nymalen svartpeppar
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader. Grillfunktionen
2. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken, vitlöken och timjanen långsamt tillsammans i olivolja och smör detta tar ca 10 minuter.
3. Häll på kycklingfond och vatten och tillsätt lagerblad. Låt småkoka tills allt är mjukt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
4. Häll upp soppan i fyra skålar. Lägg i bröd och täck med den rivna osten.
5. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen tills soppan är gyllenbrun.
Upplägg:
Servera soppan direkt, garnera med färsk timjan samt servera nybakat bröd och en god smaksatt färskost.