Klassisk tiramisu
Publicerat:
2016-10-06Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 3ägg
- 100gsocker (knappt 2 msk används till kaffet)
- salt
- espressokaffe för 6 personer
- 1mskbrandy (gärna Vecchia Romagna, Stravecchio eller Disaronno)
- 500gmascarponeost
- 2paketsavoiardikex
- kakao
Så lagar du
1. Ställ en tom bunke av metall eller glas i kylskåpet så att den är riktigt kall när den ska användas. Det är jätteviktigt. Även äggen måste vara kalla.
2. Koka kaffe för sex personer. Kaffet ska vara starkt, helst espresso. Häll kaffet i en djup tallrik och häll i 2 msk socker och 1 msk brandy.
3. Ta ut bunken från kylskåpet. Separera gula och vita från de tre äggen. Häll i de tre äggvitorna i den kylda bunken och vispa tillsammans med en nypa salt. Vispa tills bunken går att hålla upp och ner, ställ sedan in i kylen.
4. Blanda de tre äggulorna och resten av sockret med en nypa salt och vispa tills det blir en ljus kräm. Blanda till sist i mascarponeosten.
5. Ta fram en rektangulär form. Doppa kexen snabbt i den djupa tallriken med starkt kaffe och lägg sedan tätt i formen så att botten täcks.
6. Ta ut äggvitorna ur kylen och blanda försiktigt ner i äggulekrämen med mascarpone. Vispa inte, utan rör bara med en sked.
7. Bred ut ett lager av halva krämen över de kaffedoppade kexen. Gör sedan ett nytt kexlager. Och därefter ännu ett lager med kräm.
8. Pudra kakao över det sista krämlagret, helst med en filhålig sil.
9. Låt tiramisun stå i kylen minst 3-4 timmar, men gärna en dag, innan den avnjuts.