Klassiska kåldolmar
Publicerat:
2015-11-27Tillagningstid:
Husmanskost när den är som allra bäst.
Ingredienser
2 - 4portioner
Kåldolmar
- 1stvitkålshuvud
- 300gblandfärs
- 2x1½dlmjölk
- 2stägg
- 1stgul lök
- ½dlrisgryn
- 2mskhonung
- 3msksmör
- salt och vitpeppar
- muskot
Till servering
- skysås
- rårörda lingon
- potatismos
Så lagar du
1. Skär ur stocken på vitkålshuvudet. Koka huvudet och loss blad för blad. Kyl och putsa bort den tjocka nerven i varje blad.
2. Skölj riset och koka i mjölken anvisad för gröten till tjock gröt under lock. Låt svalna.
3. Finhacka löken och fräs i lite smör tills mjuk. Blanda färs med risgröt, ägg, mjölk och lök. Smaka av med salt, vitpeppar och lite muskot.
4. Lägg ut ca 60 g färs på varje kålblad och rulla ihop. Linda med sytråd för att hålla ihop.
5. Ringla över honung och smält smör. Stek i ugn på 130 grader tills mjuk kål och innanmäte är 65 grader.
6. Servera med skysås, rårörda lingon och potatismos.
Dryckestips
- Hemkryddat lingonbrännvin 32 %, Sverige
- Getmjölk från Dalsspira Mejeri i Dalsland
- Ohomogeniserad mjölk från Wapnö i Halmstad
- Kärnmjölk från Wapnö i Halmstad
- Oatly Havredryck The Original 1,5 % fett
(samtliga mjölkdrycker säljs i mycket välsorterade livsmedelsaffärer)