Knäckig äppelpaj
Publicerat:
2024-08-22Svenska äpplen är galet goda att baka med och ni måste prova min knäckiga äppelpaj. Bara lite farinsocker som får ligga och gojsa sig med äpplena i ugnen och vips så har man härliga kolaäpplen under det knäckiga skalet, hur gott som helst!
Ingredienser
6 - 8portioner
- 8 små eller 4 storaäpplen, skalade och skurna i bitar
- 0,75dlströsocker
- 2mskfarinsocker
- 3tskmalen kanel
- 2tskmalen kardemumma
- 4mskpotatismjöl eller majsstärkelse (kan uteslutas)
Smuldeg
- 175gsmör
- 2dlströsocker
- 2krmsalt
- 3dlhavregryn
- 1,5 dlvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 2tskvaniljsocker
- 0,5dlljus sirap
Så lagar du
Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i pajformen.
- I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
- Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen.
- Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
- Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
TIPS!
- Knäckig äppelpaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.