Knäckig äppelpaj

Äppelpaj på bord med äpplen och bröd i bakgrunden

Publicerat:

Svenska äpplen är galet goda att baka med och ni måste prova min knäckiga äppelpaj. Bara lite farinsocker som får ligga och gojsa sig med äpplena i ugnen och vips så har man härliga kolaäpplen under det knäckiga skalet, hur gott som helst!

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 8 små eller 4 stora
    äpplen, skalade och skurna i bitar
  • 0,75dl
    strösocker
  • 2msk
    farinsocker
  • 3tsk
    malen kanel
  • 2tsk
    malen kardemumma
  • 4msk
    potatismjöl eller majsstärkelse (kan uteslutas)

Smuldeg

  • 175g
    smör
  • 2dl
    strösocker
  • 2krm
    salt
  • 3dl
    havregryn
  • 1,5 dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 0,5dl
    ljus sirap

Så lagar du

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i pajformen.
  2. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen.
  4. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!

 

TIPS!

  • Knäckig äppelpaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela det här receptet med dina vänner!