Knaprig lax, polentastavar och grillad sparris
Publicerat:
2015-10-01Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4stportionsbitar lax, med skinn
- 250gsparris
- olivolja
Polentastavar
- 9dlgrönsaksbuljong
- 200gpolenta
- 1kvist(ar)rosmarin
- 20stsalviablad
- 20skiva(or)pancetta (alt. bacon)
- 2mskolivolja
- salt och peppar
Gremolata
- 4stvitlöksklyftor
- 1stcitron, det gula skalet (zest)
- ½dlolivolja
- färsk persilja, grovhackad
Sås
- 50gsmör
- 1stcitron, saften
- lite finhackad persilja
Så lagar du
Polentastavar
1. Täck en djup fyrkantig ugnsform med bakplåtspapper. Koka upp buljongen och låt den sjuda. Vispad gradvis i polentan. Tillsätt rosmarin, salt och peppar.
2. Låt koka i 4-5 minuter rör hela tiden till det kommer stora bubblor. Häll blandningen i formen och låt svalna i 20 minuter.
3. Stjälp upp polentastycket på en skärbräda och skär i stavar. Det borde bli ungefär 20 stycken. Hantera stavarna varsamt, och svep in dem i ett salviablad och en pancettaskiva vardera.
4. Stek polentastavarna i en stekpanna med olivolja på medelhög värme, ungefär 1-2 minuter på varje sida.
Tips: Håll de färdiga stavarna varma i en form i ugnen, på ca 100 grader.
Gremolata
1. Mortla vitlök, persilja och citronzest fint. Tillsätt olja.
Fisk och sparris
1. Salta och peppra fisken och stek i olivolja på medelhög värme.
2. Stek sparris i olivolja på medelhög värme. De ska bli mjuka men fortfarande med lite tuggmotstånd.
Sås (valfri)
1. Smält smöret, tillsätt persilja och citronsaft. Smaka av med salt.
Servering
Servera en lagom mängd polentastavar per person, med fisken, sparrisen och gremolata. Om du vill, häll över såsen.