Kokta rödbetor med ost och rostade nötter
Publicerat:
2016-08-18Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Rödbetorna
- 600gfärska rödbetor
- 140gblandad sallad
- 150glagrad hårdost
- 1strödlök i tunna ringar
Dressing
- 3msksenap
- 3mskvitvinsvinäger
- 1,5dlolivolja
- salt och peppar
Honungsrostade nötter
- 2dlnötter, t.ex. hasselnötter eller valnötter
- 1mskströsocker
- ½mskflytande honung
- 1mskhackad, färsk rosmarin
- 1msksmör
- flingsalt
Till servering
- 200glufttorkad skinka eller andra skivade charkuterier
Så lagar du
Rödbetorna
1. Borsta rödbetorna och skär bort blasten.
2. Lägg betorna i en kastrull med saltat vatten och koka mjuka under lock, cirka 20 minuter.
3. Spola i kallt vatten och gnid bort skalen.
Nötterna
1. Rosta nötterna i en panna i en torr, het stekpanna. Tillsätt socker och låt det smälta, ringla över honung och vänd ned hackad rosmarin och smöret. Rör snabbt runt i nötterna så att de glaceras runt om. Häll upp på ett bakplåtspapper, strö över flingsalt och låt svalna.
Dressingen
1. Rör ihop senap och vinäger i en skål. Vispa droppvis ned olivoljan till en krämig dressing.
Servering
1. Lägg salladen på ett serveringsfat tillsammans med tunna rödlöksringar. Klyfta rödbetorna och lägg på salladen, skär osten i mindre kuber och fördela över rödbetorna.
2. Toppa med de honungsrostade nötterna och ringla över senapsdressing. Servera charkuterierna vis sidan om salladen.
Dryckestips
Fleur du Cap Chardonnay 2015, Sydafrika
Nr 2015, 100 kronor
Ravenswood Vintners Blend Zinfandel, USA
Nr 26001, 105 kronor
Alkoholfritt:
P.Lex Pure, Italien
Nr 1971, 55 kronor