Kräftor cajun style
Publicerat:
2016-03-21Tillagningstid:
Detta är ett riktigt amerikanskt sätt att servera kräftor. Oftast brukar man koka dem med både majs och potatis, men det har vi redan i förrätten majs-chowder. Servera i stället med gott bröd som kan doppas i buljongen.
Ingredienser
6portioner
- 50strena kräftor (ca 2,5 pounds = 1.1 kg)
Buljong
- 300gbacon
- 1stor gul lök
- 3hela vitlökar
- 3stora morötter
- 3stjälkar selleri
- 2mskkorianderfrö
- 1msktimjan
- 1msksenapsfrö
- 1msksvartpepparkorn
- 1mskrökt paprikapulver
- 1tskcayennepeppar
- 7sthela nejlikor
- 3stlagerblad
- 5litervatten
- 70gmuscovadosocker
- 80ggrovt salt
- 1citron
Så lagar du
1. Skär baconet grovt och lägg i en stor kastrull, bryn tills det börjar få färg.
2. Skala och skär löken i stora bitar, skär vitlöken på hälften med skal och allt.
3. Tvätta morot och selleri, skär i stora bitar.
4. Tillsätt grönsakerna i kastrullen och bryn 5-8 minuter tills grönsakerna fått rikligt med färg.
5. Dumpa i kryddorna och bryn i ca 1 minut till.
6. Häll i vatten, salt och socker, låt småkoka utan lock i 1,5 timme.
7. Skär citronen i 4 bitar. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Skölj kräftorna och tillsätt dem.
8. Koka i 3 minuter, stäng av värmen och lägg på locket, och låt sedan dra i 30 minuter.
9. Servera kräftorna varma tillsammans med buljong och gott bröd.
Tips:
- Amerikanerna kokar ofta kräftorna med majs och potatis.
- Du kan även laga majonnäsen som serverades med po’boy-brödet, smakerna passar perfekt ihop med kräftorna.
- Det går bra att återanvända buljongen, alltså att använda samma buljong för två till fyra satser kräftor.