Kräftor cajun style

kräftor som hälls upp direkt på matbord

Publicerat:

Tillagningstid:

Detta är ett riktigt amerikanskt sätt att servera kräftor. Oftast brukar man koka dem med både majs och potatis, men det har vi redan i förrätten majs-chowder. Servera i stället med gott bröd som kan doppas i buljongen.

Ingredienser

6portioner

  • 50st
    rena kräftor (ca 2,5 pounds = 1.1 kg)

Buljong

  • 300g
    bacon
  • 1
    stor gul lök
  • 3
    hela vitlökar
  • 3
    stora morötter
  • 3
    stjälkar selleri
  • 2msk
    korianderfrö
  • 1msk
    timjan
  • 1msk
    senapsfrö
  • 1msk
    svartpepparkorn
  • 1msk
    rökt paprikapulver
  • 1tsk
    cayennepeppar
  • 7st
    hela nejlikor
  • 3st
    lagerblad
  • 5liter
    vatten
  • 70g
    muscovadosocker
  • 80g
    grovt salt
  • 1
    citron

Så lagar du

1. Skär baconet grovt och lägg i en stor kastrull, bryn tills det börjar få färg.

2. Skala och skär löken i stora bitar, skär vitlöken på hälften med skal och allt.

3. Tvätta morot och selleri, skär i stora bitar.

4. Tillsätt grönsakerna i kastrullen och bryn 5-8 minuter tills grönsakerna fått rikligt med färg.

5. Dumpa i kryddorna och bryn i ca 1 minut till.

6. Häll i vatten, salt och socker, låt småkoka utan lock i 1,5 timme.

7. Skär citronen i 4 bitar. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Skölj kräftorna och tillsätt dem.

8. Koka i 3 minuter, stäng av värmen och lägg på locket, och låt sedan dra i 30 minuter.

9. Servera kräftorna varma tillsammans med buljong och gott bröd.

Tips:

  • Amerikanerna kokar ofta kräftorna med majs och potatis.
  • Du kan även laga majonnäsen som serverades med po’boy-brödet, smakerna passar perfekt ihop med kräftorna.
  • Det går bra att återanvända buljongen, alltså att använda samma buljong för två till fyra satser kräftor.

Dela det här receptet med dina vänner!