Krämig älgskav

Krämig älgskav.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vardagslyxig, härligt höstig älgskav som värmer både kropp och själ inifrån. Messmör ger det lilla extra i såsen. Här handlar det mycket om just såsen. Älgköttets milda viltsmak passar perfekt med kolasötman från messmör, vinbärens syra och svampens umami. Du väljer om du serverar den som en lite enklare variant med kokt potatis eller slår till på ett hemgjort potatismos eller pressad potatis.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    älgskav
  • 1
    gul lök, hackad
  • 2msk
    vetemjöl (går att byta ut mot tex toppredning på majsstärkelse)
  • 2dl
    vitt vin eller vatten
  • 3dl
    grädde, valfri fetthalt men kokbar
  • 1
    näve torkad svamp eller 200 g färsk svamp, i bitar
  • ½
    buljongtärning eller 1 msk god fond
  • 1msk
    messmör eller grönmögelost
  • 1msk
    vinbärsgelé
  • 1-2tsk
    fransk senap
  • 600g
    blandade färska grönsaker, strimlade (t ex morot, rödkål, purjolök, savoykål, röd lök, broccoli)
  • 1dl
    lingon
  • salt och peppar
  • smör, till stekning
  • sherry (valfritt till avsmakning)

Till servering

  • kokt potatis, potatismos eller pressad potatis

Så lagar du

  1. Bryn kött och lök i smör tills det har vacker färg. Om du har färsk svamp så lägger du i den nu och låter den steka med.
  2. Rör ner mjöl. Häll på vin, låt koka in något. Tillsätt grädde, svamp och buljong.
  3. Låt koka ihop tills köttet känns mört och färdigt.
  4. Smaka av med messmör, gelé, senap, salt och peppar.
  5. Woka grönsakerna separat, salta och peppra. Lägg dem ovanpå grytan just innan servering. Toppa med lingon.
  6. Servera med rårörda lingon, kokt potatis, potatismos eller pressad potatis.

Tips

Det här smakar underbart till: Rårörda lingon, potatiskompott och syrad rödlök.

Dela det här receptet med dina vänner!