Krämig älgskav
Publicerat:
2021-09-07Tillagningstid:
Vardagslyxig, härligt höstig älgskav som värmer både kropp och själ inifrån. Messmör ger det lilla extra i såsen. Här handlar det mycket om just såsen. Älgköttets milda viltsmak passar perfekt med kolasötman från messmör, vinbärens syra och svampens umami. Du väljer om du serverar den som en lite enklare variant med kokt potatis eller slår till på ett hemgjort potatismos eller pressad potatis.
Ingredienser
4portioner
- 500gälgskav
- 1gul lök, hackad
- 2mskvetemjöl (går att byta ut mot tex toppredning på majsstärkelse)
- 2dlvitt vin eller vatten
- 3dlgrädde, valfri fetthalt men kokbar
- 1näve torkad svamp eller 200 g färsk svamp, i bitar
- ½buljongtärning eller 1 msk god fond
- 1mskmessmör eller grönmögelost
- 1mskvinbärsgelé
- 1-2tskfransk senap
- 600gblandade färska grönsaker, strimlade (t ex morot, rödkål, purjolök, savoykål, röd lök, broccoli)
- 1dllingon
- salt och peppar
- smör, till stekning
- sherry (valfritt till avsmakning)
Till servering
- kokt potatis, potatismos eller pressad potatis
Så lagar du
- Bryn kött och lök i smör tills det har vacker färg. Om du har färsk svamp så lägger du i den nu och låter den steka med.
- Rör ner mjöl. Häll på vin, låt koka in något. Tillsätt grädde, svamp och buljong.
- Låt koka ihop tills köttet känns mört och färdigt.
- Smaka av med messmör, gelé, senap, salt och peppar.
- Woka grönsakerna separat, salta och peppra. Lägg dem ovanpå grytan just innan servering. Toppa med lingon.
- Servera med rårörda lingon, kokt potatis, potatismos eller pressad potatis.
Tips
Det här smakar underbart till: Rårörda lingon, potatiskompott och syrad rödlök.