Krämig citronpasta med skogssvamp och rostade hasselnötter
Publicerat:
2020-10-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2klyfta(or)vitlök, rivna
- 1näve torkad svamp eller 200 g färsk, i bitar
- 2dlvitt vin
- 1litervatten
- 1buljongtärning, svamp- eller grönsaks-
- 4nypa(or)portioner pasta (ca 300 g okokt)
- 3dlgrädde, valfri fetthalt men kokbar
- 1tsksalt
- 1tsksvartpeppar, malen
- 2nävar grönkål, i bitar
- 1dlhasselnötter, rostade, om man vill
- 1dlost, riven
- smör till stekning
Garnering
- persilja, hackad
- citron
Så lagar du
1. Fräs vitlök och svamp i smör.
2. Häll i vin, vatten och buljong. Koka upp och tillsätt resterande ingredienser, men spara grönkål och ost till sist.
3. Koka tills pastan är mjuk, rör ner grönkål mot slutet och rör sist ner ost. Smaka av.
4. Rosta hasselnötterna i en torr, varm stekpanna.
5. Toppa med grovhackade hasselnötter, persilja och rivet citronskal.
Tips
Blir såsen för vattnig? Det finns flera faktorer som kan påverka vattenmängden till exempel hur vid grytan är. Använd gärna en vid gryta och inget lock så kokar mer vätska bort. Du kan prova att minska vattenmängden med ca 3 dl och istället tillsätta vatten i efterhand om såsen blir för tjock. Om såsen har blivit för lös skulle jag reda av med lite arrowrot eller potatismjöl utblandat i kallt vatten och hastigt koka upp grytan.