Krämig citronpasta med skogssvamp och rostade hasselnötter

Krämig citronpasta med skogssvamp och rostade hasselnötter.

Publicerat:

Tillagningstid:

Dofterna av vitlök och svamp fyller köket med känslan av hemlagad mat från grunden. Vilket det är. Allt i en gryta, koka 10 minuter, klart!

Ingredienser

4portioner

  • 2klyfta(or)
    vitlök, rivna
  • 1
    näve torkad svamp eller 200 g färsk, i bitar
  • 2dl
    vitt vin
  • 1liter
    vatten
  • 1
    buljongtärning, svamp- eller grönsaks-
  • 4nypa(or)
    portioner pasta (ca 300 g okokt)
  • 3dl
    grädde, valfri fetthalt men kokbar
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar, malen
  • 2
    nävar grönkål, i bitar
  • 1dl
    hasselnötter, rostade, om man vill
  • 1dl
    ost, riven
  • smör till stekning

Garnering

  • persilja, hackad
  • citron

Så lagar du

1. Fräs vitlök och svamp i smör.

2. Häll i vin, vatten och buljong. Koka upp och tillsätt resterande ingredienser, men spara grönkål och ost till sist.

3. Koka tills pastan är mjuk, rör ner grönkål mot slutet och rör sist ner ost. Smaka av.

4. Rosta hasselnötterna i en torr, varm stekpanna.

5. Toppa med grovhackade hasselnötter, persilja och rivet citronskal.

Tips

Blir såsen för vattnig? Det finns flera faktorer som kan påverka vattenmängden till exempel hur vid grytan är. Använd gärna en vid gryta och inget lock så kokar mer vätska bort. Du kan prova att minska vattenmängden med ca 3 dl och istället tillsätta vatten i efterhand om såsen blir för tjock. Om såsen har blivit för lös skulle jag reda av med lite arrowrot eller potatismjöl utblandat i kallt vatten och hastigt koka upp grytan.

Dela det här receptet med dina vänner!