Krämig kycklinggryta
Publicerat:
2016-01-27Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1kgkycklingben
- 1gul lök, hackad
- 5-10stvitlöksklyftor
- 250gfärska champinjoner, skivade (eller lite torkad svamp som du smular ned i grytan)
- 1tsktimjan, torkad (eller annan örtkryda t.ex. dragon och rosmarin)
- 5dlvitt vin, cider eller vatten
- 2dlgrädde (valfri fetthalt men kokbar)
- 1-2 tskfransk senap
- salt & vitpeppar
- smör till stekning
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kycklingbenen i smör, salta och peppra.
2. Lägg i lök, vitlök och hälften av svampen, låt fräsa en stund. Häll på valfri vätska, strö på timjan.
3. Lägg på lock och ställ in längst ner i ugnen tills köttet lätt lossnar från benen. Det tar cirka 1-1,5 timme. Mot slutet av tiden tillsätter du grädde. Smaka av grytan med senap, salt och peppar.
4. Lyft upp och över kycklingen på en tallrik och koka upp såsen på spisen. Vill du ha den tjockare reder du av den med maizena. Lägg tillbaka kycklingen.
5. Smörstek resterande svamp och lägg på toppen.
6. Servera med valfritt tillbehör till exempel gröna bönor, potatis, ris, blomkåls- eller rotselleripuré. Vill du göra grytan extra fin toppar du med hackad persilja eller wokade grönsaker.