Krämig svampgryta med rostad blomkål
Publicerat:
2020-09-30Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1blomkålshuvud
- 500gfärsk svamp, i bitar
- 1liten näve torkad svamp
- 2gula lökar, skivade
- 1-2msktomatpuré
- 4dlvitt vin, eller buljong
- 1mskljus soja
- 1msksenap
- 1buljongtärning, svamp- eller grönsaksbuljong
- 1påse(ar)vegetariska grytbitar, tinade (t ex quorn)
- 3dlvispgrädde
- 100glagrad hårdost, riven
- smör till stekning
- salt och peppar
- 2-3lagerblad
- ett par kvistar timjan eller 1 tsk torkad timjan
- sherry och messmör, om man vill
Till servering
- lingonsylt, rårörda lingon eller vinbärsgelé
Topping
- 1röd lök, hackad
- 1dloliver, hackade
- 1dlpersilja, hackad
- 1röd paprika, hackad
- ½gurka, tärnad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 250 grader vanlig värme, 225 grader om du kör på varmluft.
2. Rosta blomkål: Skiva blomkålen, lägg i en ugnsform eller på en plåt. Ringla över olja, krydda med salt, peppar och timjan. Rosta den gyllene mitt i ugnen/något högre upp, det tar ca 10 minuter. Börja med grunden (nedan) under tiden. Ta ut och låt blomkålen svalna när den är klar.
3. Gör grunden: Bryn svamp och lök i smör, använd en ugnsfast kastrull med lock. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré. Fräs en minut, häll i vin, soja, senap och buljong. Låt koka ner till hälften, tillsätt grädde. Låt småputtra ca 10 minuter. Bryn grytbitarna gyllene i smör. Lägg ner dem i grytan. Smaka av såsen med kryddor, ev sherry, messmör och gelé.
4. Häll grunden i en ugnsform, toppa med blomkål och strö på riven ost. Grädda mitt i ugnen 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig värme till vacker gyllene yta. Det tar ca 10 minuter.
5. Garnera med topping.
6. Servera grytan med lingonsylt eller gelé. Du kan servera grytan som den är eller varför inte med ett värmande potatismos.
Tips
Du kan välja grädde med valfri fetthalt, kolla på förpackningen att den är kokbar.