Krämig svampgryta med rostad blomkål

Krämig svampgryta.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Underbart smakrik höstgryta! Här har Susanne använt vegetariska grytbitar som protein, men du kan välja att använda kokta bönor eller linser istället.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    blomkålshuvud
  • 500g
    färsk svamp, i bitar
  • 1
    liten näve torkad svamp
  • 2
    gula lökar, skivade
  • 1-2msk
    tomatpuré
  • 4dl
    vitt vin, eller buljong
  • 1msk
    ljus soja
  • 1msk
    senap
  • 1
    buljongtärning, svamp- eller grönsaksbuljong
  • 1påse(ar)
    vegetariska grytbitar, tinade (t ex quorn)
  • 3dl
    vispgrädde
  • 100g
    lagrad hårdost, riven
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • 2-3
    lagerblad
  • ett par kvistar timjan eller 1 tsk torkad timjan
  • sherry och messmör, om man vill

Till servering

  • lingonsylt, rårörda lingon eller vinbärsgelé

Topping

  • 1
    röd lök, hackad
  • 1dl
    oliver, hackade
  • 1dl
    persilja, hackad
  • 1
    röd paprika, hackad
  • ½
    gurka, tärnad

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 250 grader vanlig värme, 225 grader om du kör på varmluft.

2. Rosta blomkål: Skiva blomkålen, lägg i en ugnsform eller på en plåt. Ringla över olja, krydda med salt, peppar och timjan. Rosta den gyllene mitt i ugnen/något högre upp, det tar ca 10 minuter. Börja med grunden (nedan) under tiden. Ta ut och låt blomkålen svalna när den är klar.

3. Gör grunden: Bryn svamp och lök i smör, använd en ugnsfast kastrull med lock. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré. Fräs en minut, häll i vin, soja, senap och buljong. Låt koka ner till hälften, tillsätt grädde. Låt småputtra ca 10 minuter. Bryn grytbitarna gyllene i smör. Lägg ner dem i grytan. Smaka av såsen med kryddor, ev sherry, messmör och gelé.

4. Häll grunden i en ugnsform, toppa med blomkål och strö på riven ost. Grädda mitt i ugnen 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig värme till vacker gyllene yta. Det tar ca 10 minuter.

5. Garnera med topping.

6. Servera grytan med lingonsylt eller gelé. Du kan servera grytan som den är eller varför inte med ett värmande potatismos.

Tips

Du kan välja grädde med valfri fetthalt, kolla på förpackningen att den är kokbar.

Dela det här receptet med dina vänner!