Kryddig lutfisk med knaprig fläsksida
Publicerat:
2020-12-06Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Lutfisksås
- 2dlmjölk
- 2dlgrädde
- lagerblad
- 1liten lök
- 6kryddnejlikor
- 1tsksalt
- 2krmsvartpeppar, malen
- 1mskmajsstärkelse
- 1mskvatten
Lutfisk i kryddig buljong
- 1-2litervatten, eller så det täcker fisken
- 500glutfisk
- 350grimmat fläsk
- 2mskfänkålsfrö
- 1-2msksalt
- 6stjärnanis
- 2mskkryddpeppar
Så lagar du
Lutfisksås
Slå i allt utom majsstärkelse och vatten i en kastrull. Sjud i minst 10 minuter gärna längre om du kan. Detta för att få ut så mycket smak som möjligt
Lutfisk i kryddig buljong
1. Lägg alla ingredienser utom fläsket i en kastrull. Lägg i lutfisken och sjud den på svag värme i minst 50-60 minuter.
2. Tärna och knaperstek fläsket. Stek gärna med svålen på sidan det ger smak och fett till fläsksidan.
3. Servera med kokt potatis och den härliga såsen.
Tips
Jag har rökt min fläsksida på sidan av elden men har du en rök så är det bara du använder dig av den. Har du ingen rök så går det självklart att bara steka det i en stekpanna. Vill du få en liten rökig karaktär på fläsket om du steker det i en stekpanna så lägg i 1 msk rökt paprika då du steker. Mängden vatten beror lite på vad du har för kastrull men man skall täcka lutfisken helt med vatten i alla fall. Lök kan variera i styrka och söthet. De små lökarna är oftast lite söta. Får du inte tag i en liten lök kan du använda dig av en halv lök men då kan du behöva möta syran i löken med en nypa socker.