Kryddig lutfisk med knaprig fläsksida

Kryddig lutfisk med knaprig fläsksida.

Publicerat:

Tillagningstid:

Eriks variant av lutfisk är uppdaterad med rökigt fläsk. Den här klassiska rätten till julbordet lagar du lätt, ute som inne!

Ingredienser

4 - 6portioner

Lutfisksås

  • 2dl
    mjölk
  • 2dl
    grädde
  • lagerblad
  • 1
    liten lök
  • 6
    kryddnejlikor
  • 1tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar, malen
  • 1msk
    majsstärkelse
  • 1msk
    vatten

Lutfisk i kryddig buljong

  • 1-2liter
    vatten, eller så det täcker fisken
  • 500g
    lutfisk
  • 350g
    rimmat fläsk
  • 2msk
    fänkålsfrö
  • 1-2msk
    salt
  • 6
    stjärnanis
  • 2msk
    kryddpeppar

Så lagar du

Lutfisksås

Slå i allt utom majsstärkelse och vatten i en kastrull. Sjud i minst 10 minuter gärna längre om du kan. Detta för att få ut så mycket smak som möjligt 

Lutfisk i kryddig buljong 

1. Lägg alla ingredienser utom fläsket i en kastrull. Lägg i lutfisken och sjud den på svag värme i minst 50-60 minuter.

2. Tärna och knaperstek fläsket. Stek gärna med svålen på sidan det ger smak och fett till fläsksidan.

3. Servera med kokt potatis och den härliga såsen.

Tips

Jag har rökt min fläsksida på sidan av elden men har du en rök så är det bara du använder dig av den. Har du ingen rök så går det självklart att bara steka det i en stekpanna. Vill du få en liten rökig karaktär på fläsket om du steker det i en stekpanna så lägg i 1 msk rökt paprika då du steker. Mängden vatten beror lite på vad du har för kastrull men man skall täcka lutfisken helt med vatten i alla fall. Lök kan variera i styrka och söthet. De små lökarna är oftast lite söta. Får du inte tag i en liten lök kan du använda dig av en halv lök men då kan du behöva möta syran i löken med en nypa socker. 

Dela det här receptet med dina vänner!